Вредност руских контрасанкција 9,3 милијарде долара

24-05-2016 11:08:18 | | / vostok.rs |


Према извештају „Ембарго на храну: Резултати 2015. године“ који је припремио аналитички центар Владе Русије, увођење руског ембарга на испоруку производа из ЕУ и САД, не рачунајући Турску и Украјину, коштало је добављаче до 9,3 милијарде долара.

У извештају се наводи да је највећи био први талас ембарга, када је 7. августа 2014. Русија увела контрасанкције Европској унији, Сједињеним Америчким Државама, Канади, Аустралији и Норвешкој. Тада су забрањене говедина, свињетина, живина, риба, млеко и млечни производи, део поврћа, воћа и орашастих производа. За време забране, обим увоза је пао за 9,1 милијарду долара, преноси Тас позивајући се на извештај.

Проширивање руског ембарга 2015. односило се на производе у износу од 241 милијарде долара. На тај начин, ембарго је утицао на обим руског увоза хране у укупном износу од више од 9,3 милијарде долара.

У августу 2015. Русија је као одговор на одлуку ЕУ увела ембарго, забранивши увоз производа из Европе, САД и других земаља које подржавају санкције Русији. Под контрасанкције спада увоз свог воћа и поврћа, рибе, млека и млечних производа, свињетине, говедине и живине. Списак се тицао извоза у вредности од око 10 милијарди. Дана 13. августа 2015. године Влада Русије је допунила списак земаља под санкцијама, на којем су се нашле и Црна Гора, Албанија, Исланд, Лихтенштајн и Украјина.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут