Бајден: Русија је нарушила принцип неприкосновености граница у Европи

01-05-2014 05:39:48 | | Факти, фото: факти/ mojenovosti.com |

Поручио Москви да мора поштовати утврђени поредак и правила јер ће се, у супротном, суочити са нарастајућом изолацијом
РУСИЈА је нарушила суверенитет Украјине и принцип неприкосновености граница у Европи – изјавио је потпредседник САД Џозеф Бајден.
Наступивши у вашингтонском Атлантском савету, он је – као да није било Вијетнама, ЈУгославије (Србије), Авганистана, Ирака и Либије - нашао за могуће чак да подвуче:
„Оно што је урадила Русија није само кршење украјинског суверенитета, него и фундаменталних принципа који су у томе да европске границе не могу да буду промењене политичким застрашивањем или војном силом”.
Бајден је истовремено оценио да криза у Украјини „нема никакве везе са ширењем НАТО”. Чак је додао: „Ово што се догађа нема никакве везе са тиме што смо ширили алијансу”.
Говорећи о односима Запада и Русије, Бајден је приметио да су САД и НАТО са Русијом сарађивали после „хладног рата” ради мира.
„Ми смо то чинили зато је интегрисање у светски систем у општем интересу. Али, ако Москва жели да од тога има користи – она мора поштовати утврђени поредак и правила. У супротном, суочиће се са нарастајућом изолацијом”.