Вучић: Следеће седмице разговори о влади

24-05-2016 04:37:00 | | / vostok.rs |


Мандатар за састав владе Александар Вучић изјавио је данас да ће СНС почетком следеће седмице упутити позив свима који су отворени за разговор о будућности Србије, што не значи да ће са свима правити коалицију.

„Ако некога будете видели у разговорима, то не значи да ће бити део владе, него да смо спремни да разговарамо о важним проблемима, у друштву, већој међусобној толеранцији, о томе шта можемо да урадимо у наредном периоду“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да жели да направи тим од људи који неће правити никакве калкулације, ни политичке ни партијске, већ који су спремни да предано решавају проблеме у Србији.

„Инсистираћу на тиму који ће потпуно да се посвети решавању проблема у Србији, а не да се бави страначким и било којим другим партикуларним интересима“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да још није у прилици да говори о персоналном саставу владе, али је истакао да му треба борбена влада и борбени људи у влади посвећени циљевима, без обзира на тешкоће.

„Још не знам имена министара“, рекао је он и додао да се не ради о томе да ли ће влада бити експертска или страначка.

На питање новинара да ли присуство Михајловићеве и Селаковића значи да њих двоје остају у влади, Вучић је рекао.

"Ја бих волео да то буду, али о томе тек треба да се договоримо. Обоје су вредно радили“.

„Близу сам борбеној влади, са јасним, недвосмисленим и прецизним циљем. Требају ми борбени људи, без обзира на то да ли су у некој странци или не, људи који ће да се бију за договорене циљеве и кад је тешко, а не да на првој кривини напусте воз“, поручио је Вучић.

Одговарајући на питање о броју министара у новој влади, Вучић је рекао да ће бити један министар мање, али да свакако неће бити већа влада.

Како је рекао, циљ је да се уједини Србија и да се сваки човек, без обзира на политичку оријентацију, доживљава као своју, јер „зна да ћемо се борити за свакога, без обзира на то ко је у њиховом месту освојио власт“.

Он је најавио, такође, да ће са кључним министрима проводити по седам дана у разним градовима Србије, наводећи да ће то прво урадити у Нишу. Вучић је рекао и да ће увести пријем за грађане.

„Лично ћу примати грађане, желим да будемо ближи људима. Једном недељно ћу од пет ујутру до осам примати све грађане који желе пријем у Влади, да бих од осам могао да се посветим другим обавезама“, навео је Вучић.

Вучић је, говорећи о економији, истакао да су пред Србијом важне године и да ће раст ове године ићи од 2,5 одсто, а следеће износити 4 одсто.

„Многи су ми се ругали што сам говорио о златним годинама српске историје. Сви су мало бежали од те теме, мало се плашећи да ли је то истина јер то и јесте нека врста малог чуда“, оценио је мандатар.

Међу задацима за нову владу навео је и решавање питања 11 предузећа која су, као је рекао, дефакто банкротирала, а влада их је штитила због људи који ту раде.

„За нека смо нашли решење, за нека тражимо, а за нека можда нећемо ни да нађемо решење“, рекао је он и као пример навео „Галенку“, за коју, како је реко, постоје три потенцијална купца.