Бивши амбасадор САД у Пољској позвао на пажљиво праћење Путин

25-05-2016 01:08:50 | | / vostok.rs |


Бивши амбасадор САД у Пољској Виктор Еш назвао је Русију претњом за савезнике САД у Европи и позвао Вашингтон да је „пажљиво прати“, пише „Форин полиси“.

Русија је један од „непријатеља“ САД који су се активирали за последњих неколико година, пише „Форин полиси“.

„Укључиш вести и сваки дан се чини да неко у свету неког напада. Наши непријатељи су појачали позиције у последњих седам година током владавине Барака Обаме. Један од најбољих примера за то су Владимир Путин и Русија“, рекао је бивши амерички амбасадор у Пољској.

Еш сматра да је Обамина администрација дозволила Русији да следи своје циљеве, који наводно представљају „успостављање контроле над државама бившег Совјетског Савеза“ и у оквиру ове стратегије прете америчким савезницима.

Еш, који је био амбасадор САД у Варшави од 2004. до 2009, каже да су Барак Обама и Хилари Клинтон довеле САД до тога, јер су пре неколико година „притиснули дугме за ресетовање“ у односима са Русијом.

Он сматра да ресетовање тада „једноставно није радило“ и позива САД да активније промовишу јачање НАТО-а, а посебно у Пољској и Турској.

Према његовим речима, вести о томе да је војни пакт спреман да повећа своје присуство у Пољској и балтичким земљама су „први добар корак“ за контролисање Русије.

Позивајући се на фебруарски чланак у „Вашингтону посту“, Еш је изразио незадовољство што је Русија разместила своје нове авионе и хеликоптере на 40 километара од границе са Турском у сопственој војној бази у Јерменији.

Док Пољска игра важну улогу за јачање источног крила НАТО-а, Турска је неопходан савезник НАТО-а и његова капија ка Блиском истоку, додао је Еш.

Следећи амерички председник треба да се усредсреди на одлучно супротстављање Русији и јачање позиција САД у целом свету, сматра он.

Многи представници Запада, укључујући и генералног секретара НАТО-а Јенс Столтенберг, више пута су оптуживали Русију за наводно агресивну политику у односу на земље-чланице НАТО-а у Европи.

Владимир Путин је прошле године изјавио да могућност напада Русије на НАТО може да замисли само „болестан човек“.