Француска протјерала Алжирца због регрутовања џихадиста

02-05-2014 03:23:20 | | nezavisne.com/ mojenovosti.com |

ПАРИЗ - Француске власти протјерале су једног Алжирца осумњиченог да је регрутовао француске борце за џихад у Сирији, а то је први случај који се спроводи према новом плану француске владе за борбу против џихадистичких мрежа.
Осумњичени Алжирац, који је имао регуларно француско држављанство, ухапшен је половином марта у Турској у аутобусу који је превозио једну групу људи до Алепа у Сирији, а француске власти су га јуче депортовале у Алжир, преноси данас француски лист "Фигаро" (Le Figaro).
"Чим су га турске власти изручиле француским, он је одмах по доласку у Француску депортован у Алжир", саопштило је синоћ француско Министарство унутрашњих послова.
Он је представљен као близак радикалном исламистичком покрету који је умијешан у џихад у Сирији и регрутовање бораца за Авганистан и Сирију.
Из Алжира у Француску је дошао 1980. године, као двогодишњак, а живио је са родитељима у Албервилу у Савоји.
Депортовани Алжирац је познавао још двије особе, које су, као и он, живјеле у Савоји, а које су 2011. године осуђене на три године затвора због организовања слања џихадиста у Авганистан, наводи извор близак овом случају.
На стотине појединаца који одлазе у свети рат у Сирији задају велику главобољу француским властима.
Министар Бернар Казнев је у сриједу рекао да се 285 француских држављана тренутно налазе на сиријској територији, а 120 Француза тренутно је у транзиту између Француске и Сирије.
Француски дневник наводи да се стотинак бораца вратило у Француску, док је 25 француских џихадиста погинуло од почетка сукоба у Сирији пре више од три године.
Број француских џихадиста је порастао за 75 одсто у року од само неколико мјесеци те су власти, хватајући се у коштац са овим проблемом, представиле петнаестак мјера превенције и борбе против џихадистичких мрежа.
Главна од тих мјера већ функционише и намијењена је онима које желе да пријаве осумњиченог кандидата за џихад, путем бесплатне телефонске линије.
Друга мјера је хитно протеривање страних држављана који су умијешани у џихадистичке мреже, а њихово протијеривање "истиче ефикасност мјера које је влада наложила и које ће бити најстрожије примењене", наводи Министарство унутрашњих послова.