Путин: Европа није спремна за дијалог са Русијом

26-05-2016 09:12:08 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин позвао је на стварање зоне економске и хуманитарне сарадње на простору од Атлантског до Тихог океана. Руски лидер је истакао да важан корак на том путу треба да постане „хармонизација европског и евроазијског процеса интеграције“.

Он је додао да сарадња у региону треба да се ослања на „архитектуру једнаке и недељиве безбедности“.

Овај посао је од посебног значаја у савременим условима када се Европа суочава са растућом конкуренцијом других центара утицаја. Председник је подсетио да су на јубиларном самиту Русија-АСЕАН, који је недавно одржан у Сочију, стране „конструктивно разматрале и актуелна међународна питања, изгледе за пројекте интеграције и продубљивање сарадње у азијско-пацифичком региону.“

„Јасно је да је могуће „старом континенту" обезбедити достојно место у новим међународним реалијама само уједињењем потенцијала свих европских држава, укључујући и Русију", истакао је Путин у свом тексту објављеном у грчком листу „Катимерини“.

Руски лидер је рекао да Москва и ЕУ немају нерешивих противречности, додајући, међутим, да за сада Европа није спремна за дијалог са Русијом.

Према његовим речима, јака позиција Европе у новом међународном поретку може бити постигнута само уколико се уједине напори свих европских земаља, укључујући Русију.

Уочи посете Грчкој, Путин се осврнуо и на енергетску сарадњу двеју земаља, рекавши да је Русија одувек имала Грчку у виду када је реч о испорукама енергената у Европу, а да је доказ за то и продужетак уговора о испоруци гаса тој земљи до 2026. године, подвукао је Путин.

„Многострани дијалози између Грчке и Русије су важан елемент овог система, пре свега када је реч о енергетском сектору. Диверсификација енергетског тржишта ће позитивно утицати на поузданост испоруке енергената, као и на саму енергетску сигурност целокупног Старог континента", наводи се у чланку председника.

Како каже руски председник, да би се вратило на пут вишестраног партнерства, потребно је одустати од логике „игре једностраности“ и заиста узети у обзир ставове и међусобне интересе.

Са тим у вези, Путин се осврнуо и на недавни меморандум о разумевању између руског „Гаспрома", италијанског „Едисона" и грчке ДЕПА о испоруци гаса преко Црног мора преко треће земље, који говори о томе да упркос обустави изградње

„Јужног тока", Русија и даље разматра опције како да допреми гас до Европе.

Руски председник је такође навео да се поред енергетике успешна сарадња између Русије и Грчке огледа и у сферама науке, образовања и туризма, као и да је дијалог између две земље покренут посетом Русији грчког премијера Алексиса Ципраса прошле године, а потврђен током боравка председника Прокописа Павлопулоса у Русији у јануару.

Чланак руског председника објављен је уочи његове званичне посете Грчкој која је заказана за 27. и 28. мај.