Захарченко: ДНР у саставу Украјине само у случају конфедерације

26-05-2016 09:21:34 | | / vostok.rs |


Шеф Доњецке Народне Републике Александар Захарченко изјавио је да ће се ДНР вратити у састав Украјине уколико актуелна власт буде смењена, буду спроведени избори и буде измењен Устав тако да се Украјина из унитарне државе претвори у конфедерацију.

„Да би се то догодило Украјина мора да се врати у стање државности. Неопходно је да се промени власт, да се осуди државни преврат 2014. године, као и да се спроведе денацификација. Након тога неопходно је одржати слободне изборе, признати наслеђе оне Украјине која је била сахрањена на Мајдану и променити Устав тако се Украјина претвори у конфедерацију“, рекао је он.

Према његовим речима, слободне земље бивше Украјине морају да заснују сопствене државе у којима ће се поштовати национално и културно наслеђе, као и историјске и економске специфичности, и тек након тога ће ДНР бити спремна да преговара са Кијевом о принципима заједничког живота.

Истовремено, Захарченко је Мински споразум окарактерисао као дипломатски пораз Кијева који прижељкује да га устаници прекрше како би могли све опет да понове испочетка.

Шеф ДНР-а није искључио и могућност спровођења референдума око припајања Донбаса Русији, као једног од решења за тренутну ситуацију, иако је рекао да се о тој теми тренутно не преговара.

„Референдум треба спровести оног тренутка када буде било могуће реализовати оно што буде изабрао народ“, рекао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут