Србска да остане чврсто привржена својим циљевима

02-05-2014 07:53:44 | | / mojenovosti.com |

ВИШЕГРАД - Директор Руског института за стратешка истраживања /РИСИ/ Леонид Решетњиков изјавио је данас да Република Србска треба да остане чврсто привржена својим ставовима, циљевима, погледима и традицији.
Решетњиков рекао је да на територији бивше Југославије нема политичара попут предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је човјек чврстих принципа и ставова и који чврсто заступа интерес свог народа.

"Додик је постао чврст вођа који издржава велике притиске из САД, ЕУ и бивших земаља Југославије. Видимо да Додик врло одговорно одржава ту линију пријатељства између Републике Српске и Русије, и Москва ће подржавати његову политику", изјавио је Решетњиков новинарима данас у Андрићграду.

На питање да ли Република Србска има право на отцјепљење, он је одговорио да не зна за право, али да воли Републику Српску.

"Могу само да кажем да сваки народ који је вјештачки подијељен, може опет да се обједини. Руски народ је, такође, подијељен и 25 милиона Руса живи ван граница Русије. Сада је на сцени процес поновног спајања Русије. Припојио се Крим и сада даље иде процес поновног спајања источне Украјине. Сигуран сам да ће се објединити и србски народ, јер није природно да буде у различитим државама", рекао је Решетњиков.

Он је истакао да србски народ подијељен у БиХ и Србији јесте план Брисела да учини слабијим ове државе, православље и словенство.

"Морамо да схватимо да је народ јединствени организам. Не можемо раздвајати руку, ногу... јер они желе да буду спојени у јединствено тијело", рекао је Решетњиков.

Говорећи о све већим притисцима на Русију у вези са Украјином, он је рекао да се Русија сада налази пред избором хоће ли да се развија као земља отворена према свијету, какву улоги и има тренутно, што се не допада САД, која ће са својим савезницима покушати да прекине такву улогу Русије.

"Они у томе неће успјети, јер ће Русија остати окренута према свијету, као што је и сада", оцијенио је Решетњиков, који је и бивши начелник аналитике руске Спољне обавјештајне службе.

Леонид Решетњиков посјетио је данас Андрићград, за који је рекао да је у њему први пут и да је лијепо "што је једна оваква идеја заживјела", те додао да ће га сигурно поново посјетити.

Решетњиков је у уторак, 29. априла, у Београду промовисао србско издање своје књиге "Вратити се Русији".