Русија и заливске земље праве план у области атомске енергије и нафте

26-05-2016 08:15:34 | | / vostok.rs |


Русија и државе Персијског залива (ССАДПЗ) разрадиће план дејстава, укључујући и област нафте и атомске енергије, који би могао да буде одобрен до септембра, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за медије.

„На нивоу министарстава смо одобрили саопштење са нашег састанка, у којем су, поред навођења заједничког приступа међународним и регионалним проблемима, установљени правци развоја трговинско-економских, инвестиционих и хуманитарних веза између Русије и Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива (ССАДПЗ)“, изјавио је Лавров.

Он је додао да се ради о наставку конкретних пројеката Русије и држава Персијског залива у „нафтној области, у области енергетике, укључујући и нуклеарну, у области информационо-комуникационих технологија, мирног освајања космоса, медицине и транспортне инфраструктуре“.

„Поверили смо нашим стручњацима из наведених области припрему акционог плана Русије и Савета за сарадњу арапских држава залива, како би министри могли да га размотре и условно одобре у септембру, када планирамо наредни сусрет на маргинама Генералне скупштине УН“, додао је руски министар.