Обама Хирошими рекао да јој је смрт дошла „са неба“, а не из САД

27-05-2016 07:44:37 | | / vostok.rs |


Барак Обама, први амерички председник у посети Хирошими, положио је данас венац у меморијалном комплексу посвећеном жртвама првог нуклеарног напада у свету и том приликом позвао на смањење нуклеарних залиха и чишћење света од нуклеарног оружја.

„Пре 71 годину, смрт је дошла с неба и свет се променио“, рекао је амерички председник након што је положио венац и одао пошту жртвама напада који су извеле САД на тај град на западу Јапана 1945. године, преноси АФП.

Обама је истакао да сећање на 6. август 1945. никада не сме да избледи и да је бомбардовање показало како „човечанство поседује средства да уништи само себе“.

„Ове душе нам говоре, траже од нас да се загледамо у себе саме“, рекао је председник САД, додавши да технолошки напредак без моралне револуције може да нас осуди на пропаст.

Обама је позвао и на смањење глобалних залиха нуклеарног оружја, указавши да свет има заједничку одговорност да се запита како спречити понављање таквих страдања, наводи АП.

Амерички председник се у меморијалном комплексу уписао у књигу посетилаца, где је оставио поруку:

„Спознали смо ратне страхоте. Хајде да сада, заједно, нађемо храбрости да ширимо мир и стремимо ка свету без нуклеарног оружја“.

Обама је, такође, накратко разговарао са људима који су преживели бомбардовање Хирошиме.

Као што је и било најављено, амерички председник се није извинио за одлуку САД о бомбардовању 1945.

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је у меморијалном комплексу да Обамина посета Хирошими отвара ново поглавље помирења за САД и Јапан, истакавши да искрено поштује Обамину храбру одлуку да посети Хирошиму.

Абе је поручио да трагедија каква је задесила Хирошиму никада више не сме да се понови.

Премијер Јапана је рекао и да су он и Обама решени да остваре свет без нуклеарног оружја, ма колико то тешко било, преноси АП.

Токио и Вашингтон се надају да ће симболичан Обамин гест полагања венца на месту где је пала прва атомска бомба у свету, ставити акценат на њихово савезништво и удахнути живот напорима у циљу укидања нуклеарног оружја, закључује Ројтерс.

У Хирошими је 6. августа 1945, на крају Другог светског рата, бачена прва атомска бомба, при чему је погинуло укупно око 140.000 људи.

У самој експлозији је страдало више десетина хиљада људи, док су остали преминули од повреда задобијених том приликом или од болести изазваних радијацијом током наредних недеља, месеци и година.

Танјуг