Новак: Нови јужни гасовод кроз Бугарску или Турску

27-05-2016 08:33:19 | | / vostok.rs |


Нови црноморски гасовод из Русије у Грчку могао би да прође или кроз Бугарску или Турску, док се варијанта кроз Румунију не узима у обзир, међутим, последњу реч мора да каже Европска комисија, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак.

„Узимајући у обзир потписани меморандум о изградњи гасовода ’Посејдон‘, варијанте допремања гаса могу бити како кроз Турску, тако и кроз Бугарску“, рекао је он.

Новак је оценио да ће то у највећој мери зависити од тога како ће се развијати инфраструктура, али и од одлука које ће донети земље које ће учествовати у том пројекту.

„Конкретних решења још увек нема, тренутно се ради на техничким питањима, као и на питањима изградње подводног дела гасовода“, рекао је руски министар.

Он је додао да ће свакако Европска комисија, која се бави развојем европске гасне инфраструктуре, бити та која ће дати последњу реч о томе куда ће тај гасовод проћи, док је Русија спремна да повећа обим испоруке гаса у складу са већ утврђеном јужном маршрутом.

Руски „Гаспром“, италијански „Едисон“ и грчка ДЕПА потписали су меморандум о изградњи гасовода којим ће се руски гас испоручивати преко Црног мора до Грчке и Италије преко неке треће земље.