Порошенко забранио руководиоцима руских медија улазак у Украјину

28-05-2016 08:22:11 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко озваничио је одлуку Савета за националну безбедност и одбрану те земље о санкцијама против руководилаца појединих руских медија.

Санкције се, пре свега, односе на главног уредника телевизијског канала Раша тудеј и међународне агенције „Росија севодња“ Маргариту Симоњан, генералног директора Руске државне радио-телевизије Олега Добродејева, генералног директора телевизијске компаније Први канал Константина Ернста, бившег главног уредника телевизијског канала „Лајф њуз“ и листа „Известија“ Александра Потапова, генералног директора информационе агенције ТАСС Сергеја Михајлова.

Забрана уласка у Украјину за ове новинаре, према уредби Порошенка, важи до 31. децембра 2017.

Маргарита Симоњан је, одговарајући на уредбу Порошенка, позвала све који су се нашли на списку да то назову „кримским шампањцем с правом домаћом јагодом“.

Одлука о новим персоналним ограничавајућим мерама Савет за националну безбедност и одбрану Украјине усвојио је 20. маја.

Порошенко је, истовремено, озваничио и одлуку Савета за националну безбедност Украјине, према којој је укинута забрана уласка у Украјину за 29 руских и других страних новинара, међу којима су и сарадници МИА „Росија севодња“.

Међу новинарима су шефица представништва РИА Новости у Казахстану Олга Коваленко, шеф представништва МИА „Росија севодња“ у Турској Елена Палашченко, сарадник РТ-а у Пољској Јакуб Корејби, дописник јужноафричке редакције агенције ТАСС Александар Нечајев, дописник ТАСС-а у Вашингтону Андреј Сужански и шеф дописништва ТАСС-а у Вашингтону Андреј Шитов.

На списку су били и новинари из Летоније, Израела, Шпаније, Мађарске, Македоније, Естоније, Бугарске, Словачке.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут