Бајден и Порошенко: Безбедност у Донбасу се погоршава

28-05-2016 08:27:16 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко и потпредседник САД Џозеф Бајден констатовали су у телефонском разговору да се безбедносна ситуација у Донбасу погоршава, саопштила је служба за односе са јавношћу украјинског председника.

„Саговорници су разменили мишљење о развоју ситуације у Донбасу и навели да се безбедност погоршава“, наведено је у саопштењу.

Порошенко је, такође, поздравио саопштење држава „велике седморке“ да ће санкције Русији остати на снази до потпуног испуњења одредби Минског споразума и да, у случају да буде потребно, могу да буду и појачане.

„Председник је, такође, навео да је неопходно појачати санкције због систематског праћења и нарушавања права кримских Татара и Украјинаца на Криму, који је окупирала Русија“, наведено је у саопштењу.

Порошенко је Бајдену и америчком председнику Бараку Обами захвалио за допринос „ослобађању“ украјинске војне службенице Надежде Савченко, која је у Русији осуђена на 22 године затвора за убиство новинара Руске државне радио-телевизије у Донбасу, а после помиловања Владимира Путина враћена у Украјину.

Потпредседник САД поздравио је прве реформаторске потезе Владе и Генералног тужилаштва Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут