Меркелова хоће да „заведе“ и Саудијску Арабију

30-05-2016 09:12:46 | | / vostok.rs |


Још се нису „охладили“ критичари политике немачке канцеларке Ангеле Меркел због „понизног“ става према Турској, а у први план може да избије једна много мање демократска земља коју Берлин покушава да „заведе“. У питању је Саудијска Арабије, пише немачки листе Велт.

Немачка покушава да „очара“ Саудијце у нади да ће касније помоћи у решавању избегличке кризе. Саудијска Арабија, за разлику од Турске, не може да заустави директан проток миграната ка Европи, али може да одигра важну улогу у решавању сиријског сукоба, који је један од главних узрока избегличке кризе, пише лист.

Иако је позната чињеница да Саудијска Арабија запоставља људска права деценијама и да је њен политички систем заснован на тумачењу ислама на радикално конзервативан начин, федерална влада ће све то игнорисати, пише немачки лист.

Лист посебно наглашава недавну посету саудијској министра спољних послова Адел бин Ахмеда ел Џубеира Немачкој и истиче да се он и његов немачки колега Франк-Валтер Штајнмајер јако добро познају и да се често виђају.

Како се даље наводи, Саудијци могу утицати на сиријске побуњенике и на тај начин помоћи унапређењу преговора о решењу сиријског сукоба.

Ангела Меркел се у овоме држи исте логике као и у случају Турске: боље да има стабилног савезника, иако је ауторитаран, него да нема ниједног.