САД хоће на Кину и Русију шинским топом

30-05-2016 01:27:38 | | © AP Photo/ Mindaugas Kulbis/ vostok.rs |


Русија је оставила снажан утисак на америчке војне чиновнике „снагом и прецизношћу“ свог најновијег наоружања, размештеног у Сирији. Управо због тога Вашингтон разматра стварање потпуно новог типа оружја уз помоћ којег Пентагон намерава да обуздава не само Русију него и Кину, пише амерички Волстрит џурнал.

„Крајње сам узнемирен због тога што САД губе своју традиционалну предност“, рекао је Елбриџ Колби, војни експерт из Центра за нову америчку безбедност.

Лист пише да су аналитичари у сфери одбране САД сагласни да су Америци потребна нова војна достигнућа. На то их подстиче чињеница да „Русија разрађује ракете типа ’земља-ваздух’ великог пречника деловања и нове технологије радио-електронске борбе, које јој омогућавају да уништи било који објекат на својим границама“.

„Не може се игнорисати чињеница да Русија има огромне способности да пребацује муницију на велике раздаљине“, сматра заменик америчког министра одбране Роберт Ворк.

Одговор за Русију и Кину, с тачке гледишта чиновника Пентагона, треба да буде такозвани шински топ. Према тврдњама америчких војних чиновника, њему нису потребни „ни барут, ни експлозив, напаја се с електромагнетних шина које убрзавају гранату до невероватних размера“.

Уз помоћ шинског топа, пише Волстрит џурнал, америчка војска планира да „упрости могућност напредовања америчких војника према границама Русије“.

Истовремено, наставља лист, у овом тренутку се изводе само тестирања, а само унапређивање пројекта суочава се с великим технолошким баријерама, због полагања шина и стварања одговарајуће инфраструктуре.

„Поред тога, законодавци морају да изуче значајна геополитичка питања“, наглашава лист.

Војни саветници у САД сматрају да би овакво оружје могло да се искористи „за заштиту балтичких земаља од Русије и за подршку савезницима у борби против Кине у Јужном кинеском мору“.