Расмусен саветује како продужити санкције Русији

30-05-2016 09:33:43 | | / vostok.rs |


Ако Кијев буде успешно спроводио економске реформе и радио на сузбијању корупције, успеће да убеди земље Запада да продуже санкције РусијИ, изјавио је бивши генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен, који је недавно именован за саветника украјинског председника Петра Порошенка, пише немачки лист Дојче веле.

Лист напомиње да Расмусен „намерава да се расправља са Западом да Украјина већ спроводи дубоке економске и политичке реформе“.

Са друге стране, бивши генерални секретар НАТО-а планира да украјинском руководству доставља политичке приоритете Запада у погледу Украјине“, наводи Дојче веле.

Бивши генерални секретар НАТО-а такође је изјавио да сматра да су санкције једини начин да се изврши притисак на Русију у контексту сукоба на југоистоку Украјине.

После референдума на Криму у пролеће 2014. године, на основу којег је полуострво ушло у састав Русије, земље Запада постепено су увеле економске санкције против Руске Федерације. У почетку су уведена персонална ограничења, а затим су уведена и ограничења у погледу читавих области руске економије. Као одговор на акције Запада Москва је увела реципрочне мере, забранивши увоз прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције Русији.

Укидање санкција везује се са испуњавањем Минског споразума, иако је Министарство спољних послова Русије више пута изјављивало да Русија није страна унутрашњег украјинског сукоба, да не снабдева припаднике војске самопроглашене ДНР материјалним и финансијским ресурсима, као и да не шаље своје војнике у зону ратних дејстава у Донбасу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут