Пекинг: Нисмо заинтересовани да „играмо улогу у холивудском филму“ по сценарију Вашингтона

31-05-2016 08:24:13 | | / vostok.rs |


Кинеске власти су оштро критиковале америчког министра одбране Ештона Картера оптужујући га да подстиче менталитет „хладнoг ратa“.

Пекинг није заинтересован да „игра улогу у холивудском филму“ за који је сценарио написао Вашингтон, истиче кинеско Министарство спољних послова.

Портпаролка тог министарства је у обраћању новинарима у Пекингу рекла да Картерова изјава од прошле недеље да Кина подиже „Велики зид самоизолације“ представља тек покушај да се прикрију амерички планови за слање додатних војних снага у азијско-пацифички регион, пренео је АФП.

Картерове изјаве су „разоткриле стереотипно америчко размишљање и америчку хегемонију“, рекла је Хуа и додала: „Има неких у САД који физички живе у 21. веку, али су њихови умови заробљени у ери Хладног рата“, преноси Танјуг.

„Кина није заинтересована за било какав вид ’хладног рата‘, а нисмо заинтересовани ни да играмо улогу у холивудском филму који пишу и режирају одређени амерички војни званичници. Кина се, међутим, не боји и одговориће на сваку акцију која прети и угрожава кинески суверенитет и безбедност“, истакла је портпаролка кинеског Министарства.

Картер је у поздравном обраћању питомцима америчке Морнаричке академије у петак рекао да Кина жели и ужива користи слободне трговине и слободног интернета, али понекад одлучи да ограничи обе те ствари.

Додао је да је званични Вашингтон и даље забринут око активности Пекинга у спорном делу Јужног кинеског мора, где Пекинг гради нова острва, луке, писте за слетање и војну инфраструктуру.