Ознаке на амбалажи откривају колико је флаширана вода опасна

05-05-2014 01:32:35 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Пластична амбалажа са ознакама ХДП, ХДПЕ, ЛДПЕ и ПП не испушта опасне састојке у воду. Остале пластичне амбалаже на којима нема ових ознака су опасне за организам јер је напитак у њима под утицајем штетних материја.

У посљедње вријеме, све се више користи природна вода која се пакује у пластичне флаше. Сваки произвођач дужан је да означи састав, па се тако на њима налазе разна слова која нешто симболизују. Потрошачима се савјетује да добро провјере ознаке на дну флаша, како би избјегли коришћење оних производа који могу да штете здрављу.

Наиме, пластична амбалажа са ознакама ХДП, ХДПЕ, ЛДПЕ и ПП не испушта опасне састојке у воду. Са друге стране, остале пластичне амбалаже на којима овакве ознаке не могу да се пронађу, дугорочно су опасне за организам јер је напитак у њима под утицајем штетних материја.

Али, знате ли шта заиста значе ознаке на флашама?

ПЕТ ИЛИ ПЕТЕ

Ова ознака означава флаше намијењене једнократној употреби. Могуће је да испуштају тешки метал антикон и хемијску ознаку ЕПА, који ометају дјеловање хормона, као и нека канцерогена једињења.

ХДП или ХДПЕ

Ово је ознака за пластику која испушта минималан број хемикалија у воду.

ПВЦ или 3В

Испушта двије отровне хемикалије, које угрожавају дјеловање хормона у људском тијелу, а најчешће се користи за израду флаша.

ЛДПЕ

Пластика која се не користи за израду флаша, него за израду пластичних кесица, иако не испушта хемикалије у воду.

ПП

Ово је релативно добра пластика препознатљива по бијелој или полупровидној боји, која се најчешће користи за сирупе или за чаше од јогурта.

ПС

У воду испушта канцерогени Стирен, а користи се за израду чаша за кафу које су за једнократну употребу, али може се пронаћи и код амбалажа у које се пакује брза храна.

ПЦ или без ознаке

Најлошија пластика за прехрамбене производе јер излучује хемикалију БПА. Упркос томе користи се код израде флашица за бебе, спортске флаше и посуде за спремање хране.

Доказано је да се у ПЕТ амбалажи налазе штетни састојци. Ипак, не треба паничити јер могућност загађења садржаја у флаши је мало вјероватна, али сумње остају посебно оне да се под дјеловањем свјетлости и/или температуре структура ПЕТ полимера разграђује, чиме се отровним производима загађује садржај.