Николић: Политичари подстичу тензије међу народима регионa

01-06-2016 02:48:12 | | / vostok.rs |


Председник Републике Србије Томислав Николић изјавио је током разговора са србским чланом Председништва државне заједнице БиХ Младеном Иванићем да Србија већ годинама улаже велике напоре да очува стабилност региона, али нема увек пуну подршку суседних земаља.

„Често поједини политичари, зарад ускогрудих а краткорочних политичких бенефита, подстичу тензије међу народима који живе у региону, и на тај начин наносе огромну штету процесу помирења међу грађанима и државама“, рекао је председник Николић.

Ово се, казао је, посебно односи на Босну и Херцеговину, у којој се стање убрзано погоршава.

„Будућност целог Балкана је у сарадњи, у стремљењу ка прихватању европских стандарда, а предуслов те сарадње морају пре свега бити мир и стабилност, и на томе Србија чврсто инсистира“, навео је председник.

Иванић је, како је саопштила прес-служба председника, рекао да иступи поглавара исламске верске заједнице и католичке цркве у Босни и Херцеговини, те реторика политичара из Федерације Босне и Херцеговине, враћају грађане у ране деведесете године прошлог века.

Иванић сматра да се то мора зауставити, јер такви поступци угрожавају мир и стабилност и стварају несигурност, посебно код припадника србског народа.

Иванић је додао да се искрено нада да ће то бити на време схваћено и да ће се Босна и Херцеговина вратити на пут остваривања напретка за све своје грађане и стварање могућности за живот као у развијеним земљама Европе.