Излечита главобољу природним путем

05-05-2014 01:47:01 | | Lisa.rs/ banjalukalive.com/ mojenovosti.com |

Уколико имате проблем са главобољом, покушајте да је излечите или спријечите намирницама које садрже благотворне састојке и дјелују на саме окидаче бола.

Умјесто пречесте употребе аналгетика, боље је покушати са природним начинима лијечења, а сљедеће намирнице могу да помогну.

Печени кромпир

Наш омиљени прилог уз главно јело може да помогне и ублажи главобољу, нарочито ако има везе са конзумацијом алкохола претходног дана.

"Пошто је алкохол диуретик, он изазива не само дехидратацију већ и губитак калијума. Храна богата калијумом може да олакша главобољу од мамурлука", каже дијететичарка Ерин Палински.

Печени кромпир један је од најимпресивнијих извора калијума: чак 721 мг, у поређењу са, иначе популарном, бананом која има 467 мг.

Лубеница

Најчешћи узрок главобоље јесте дехидратација, чак и ако није повезана с мамурлуком, тврди нутриционисткиња Стела Метовас. Зато вриједи покушати са богатом кобинацијом воћа и поврћа која садржи есенцијалне минерале као што је магнезијум, јер тако можемо чак и да превенирамо главобољу. Одличан коктел је сљедећи: 200 гр лубенице, мало леда, пола кашичице меда и мало наренданог ђумбира.

Сусам

Ситно сусамово сјеме је, заправо, права нутриционистичка мини бомба.

"Сусам је богат витамином Е", објашњава Палин. Сусам помаже да се уравнотежи ниво естрогена и умири мигрена током менструације. Зато сваку вашу салату, пржено јело, па чак и супу, поспите с мало сусама. Боље од аспирина.