НАЈБОЉЕ ПЛАЋЕНИ САВРЕМЕНИ ПИСЦИ ПО ВЕРЗИЈИ ФОРБСА

05-05-2014 01:41:27 | | / mojenovosti.com |

Часопис Форбс ( Forbes ) је објавио списак савремених светских писаца са највећим хонорарима на којему се не налази ниједан од значајнијих књижевних стваралаца данашњице.

На челу рејтинга писаца који добијају највеће хонораре је британска списатељица Ерика Леонард Џејмс, ( Erika Mitchel , E. Познатија као L.James ) ауторка еротског бестселера „Педесет нијанси сивог „ ( Shades of Grey ) чији хонорар износи 95 милиона долара.

Подсећамо да је је Џејмс дебитовала прошле године својом књигом која је стекла популарнпст без преседана што јој је донело тако велике хонораре о којима остали писци могу само да сањају.

На другом месту рејтинга је Џемс М.Патерсон са само једним милионом долара хоноара мање од лидера списка. Он пише у жанру детектива и трилера, а највећу популараност је стекао серијом романа о психологу-консултанту Алексу Кросе. Такође је веома популаран његов циклус од једанаест романа „Женски клуб о истрази убиства „ као и роман о детективу Мајклу Бемету .

Трећу позицију на овом „платном списку „ заузима америчка списатељица Сузан Колинс ауторка романа жанра фантастике „Хронике Подземља „ и „Гладне игре „ чији приход износи око 55 милиона долара.Њен бестселер „Гладне игре „ није силазио са првог места рејтинга Њујорк тајмса пуних 60 недеља, док је „Хроника подземља“ једна од најпродаванијих серија романа у САД.

Телевизијски новинар Бил О' Рејли је са хонораром од 28 милиона долара на четвртом месту, а популарност ( и зараду) на књижевном попришту је извојевао истражаујући убиства (и пишући о њима ) председника САД Џона Кенедија и Аврама Линколна. Осим тога, популарност стиче и као водитељ сопственог телевизијског програма „Фактор О' Рејли „ која се емитује на кабловском каналу Фокс и на америчкој телевизији уопште се сматра за најбоњу информативну емисију.

Америчка списатељица Даниела Стил са зарађених 25 милиона долара на петом је месту овог „платног списка „.Ова ауторка са укупним тиражом који премашује 800 милиона продатих примерака спада у четворку писаца савремености чија дела су најпродаванија. Даниела Стил се осим тога најдуже од свих писаца задржала на врху рејтинга Њујорк тајмса.

Шесто место са зарадом од 24 милиона долара заузима дечји писац Џеф Кини , аутор серије књига „ Псећи дневник „, док је на седмом месту са скоро истом зарадом Американка Џанет Иванович која пише детективе о Стефани Плам као и љубавне романе.

Хонорар од 23 милипона долара инкасирао је на свом текућем рачуну Норе Робертс, аутор ни више ни мање нго 209 детектиских романа и „љубића“, што му је донело осмо место на светском рејтингу најбоље плаћенх писаца данашњице.

Аутор трилера и познати мајстор романа ужаса и страве Стивен Кинг са хонораром од 20 милиона долара је доспео на девето место овог рејтинга.

„Платни списак „ од десет најплаћенијих савремених писаца у свету према верзији Форбса је Дин Реј Кунц , аутор романа о Франкенштајну, а међу огромним бројем његовх дела још се истиче и роман „Чудни Томас „.