ЧОРТАНОВЦИ- ДВОРАЦ ЕЛСИНОР НА ДУНАВУ

05-05-2014 01:57:14 | | / mojenovosti.com |

Као резултат вишегодишњег извођења Шекспирових драма, Инђија названа „Стратфорд у Срему“

Захваљујући нашем прослављеном позоришном редитељу Никити Миливојевићу, лондонски „Глоб театар“ ће на својој светској турнеји коју је започео 26. априла , једну од две представе „Хамлета“ у Србији извести у Вили Станковић у Чортановцима код Инђије ( 20. јуна, док ће прва бити приказана у Народном позоришту у Беогарду претходног дана).

Своју приврженост Шекспировом репертоару и настојање да га утемељи у свом родном граду ,Инђији,Миливојевић је показао и реализацијом пројекта „Ненаграђени љубавни труд „ према драми Генија из Стратфорда, остварен у сезони 2007/08 у копродукцији Културног центра Инђија, Битеф театра из Беогарда и Центра за културу Тиват.

Миливојевић је у Народном позоришту у Беогтарду режирао Шекспиорвог „Хенрика VI“ за форум „Globe to Globe „( Глоб за планету ), чиме се још више учвртила креативна стална сарадња између овог легендарног лондонског театра и позоришта Србије.

За гостовање „Хамлета„ из „Глоб театра „ у Чортаноцима које се организује у част 450.годишњице Шекспировог рођења, Центар за културу Инђија је на конкурсу од Покрајинског секретаријата за културу добио 4,5 милиона динара.

Извођењем „Хамлета“ у продукцији „Глоб тетара „ из Лондона, а у режији Доминика Дромгула и Била Бакхурста , неће бити први пут да се Вила Станковић у Чортановцима користи као позоришни простор .

У сезони 2008/ 2009 она је послужила као амбијент за извођење драме „Розенкранц и Гилндестерн су мртви „Тома Стапарда у режији Јована Грујића, а у копродукцији Центра за културу Инђија, Битеф тетара и Позоришта младих Нови Сад, која је ушла у селекцију за Стеријино позорје 2009.г.

Никита Миливојевић,који је недавно у својој родној Инђији, основао свој Центар, „Итака арт „ ,веома је заслужан што се у овом сремском граду негује и распростире , без претеривања се може рећи, култ највећег драмског песника свих времена и народа,Виљема, нашег Шекспира.

Још пре десетак година Никита Миливојевић у Културном центру оснива позоришну радионицу, едукативни центар глуме за млде ентузијасте , коју воде Јован Грујић и Марина Аранђеловић, тада апсолвенти режије.

Јован Грујић са младом глумачком трупом, инђијских средњошколаца, у продукцији Центра за културу сценски о жиивљава две Шекспирове драме :“Сан летње ноћи „ ( 2006. ) и „Укроћену горопадницу „ шест година касније.

Обе ове представе младог инђијског ансамбла су се високо пласирале на Сусретима аматерскох позоришних друштава Војводине и Фестивалу драмских аматера Србије освојивши низ награда и признања у свим елементима представе, а посебено за високо култивисани сценски говор,покрет и колективни шарм ансамбла.

Тако је са три представе изведене по Шексипировим драмама у копродукцији и две у властитој продукцији, унапређен и обогаћен културни живот Инђије чији Културни центар предњачи својим програмима међу установама културе у Србији по садржајности, модерности и надсве високим естетским дометима.

Планоарано извођења „Хамлета „ из Глоб тетара 20.јуна у амбијенту Виле Станковић у Чотртановцима ће без икакве сумње „докапитализовати“ културни живот Инђије и целпог Срема и још једном потврдити његове високе домашаје.

Онда се не треба чудити што Инђију већ називају „Стратфорд у Срему.“