Москва: Црно море никада неће постати натовско језеро

01-06-2016 10:39:29 | | / vostok.rs |


У Бриселу одлично схватају да Црно море никада неће постати натовско језеро - изјавио јестални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко, а поводом „језера“ још је оценио:

„НАТО данас покушава да своје конфронтационе шеме пренесе на акваторију Црног мора. Недавно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да се не сме дозволити да Црно море постане „руско језеро“. Али, у НАТО више него добро схватају да Црно море никада неће постати натовско језеро и да ћемо ми предузети све неопходне мере за неутралисање могућих претњи и покушаја вршења притиска на Русију са позиција силе из јужног правца“.


Грушко је подсетио да је руска Црноморска ратна флота била практично интегрисана у међународне напоре за стабилизацију ситуације у ширем региону Средоземног мора:


„Наши бродови су учествовали у операцијама против пирата у координацији са НАТО и Европском унијом. Сада је НАТО од тога одустао“.


Грушко је посебно нагласио да тенденција погоршавања односа између Русије и западне алијансе још траје:


„Судећи по последњем сусрету министара иностраних послова алијансе, НАТО наставља политику ,обуздавања Русије’. Не желим да кажем да је у нашим односима са НАТО у току хладни рат, али алијанса се окреће шемама безбедности из времена хладног рата. То изазива забринутост јер се не ради само о политици, него и о војној изградњи. Утолико пре што САД и њихови савезници у Европи само даље појачавају тај конфронтациони модел“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Факти