ЉУДМИЛА ПУТИНА НА УРУЧЕЊУ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „ГОРКИ“

05-05-2014 02:00:07 | | / mojenovosti.com |

То је прво појављивање у јавности бивше супруге Владимира Путина .

На свечаности приређеној крајем априла у Москви у част добитника престижне књижевне награде“Максим Горки „ додењене девети пут, лауреате је поздравила Људмила Путина , бивша прва дама Русије која се овом приликом први пут појавила у јавности након развода са Владимром Путином.

Она је топлим речима срдачно поздравила лауреате пожелевши им успех у даљем стваралачком раду.

Отварајући свечаност, Људмила Александровна је, како наводе руски портали, истакла да је задатак награде „Горки „ да привуче к себи нове руске писце.

„Награда“ Горки“ препознаје све нове књижевне тенденције, све нове правце у савремној руској књижевости . С једне старне та награда се додељује познатим писцима који уносе иновације у литературу, док с друге, пак ,стране,она се даје и младим књижевницима ,који су снажно најавили своје присуство“, рекла је Људмила Путина, која је иначе унерзитетски професор.

Подсетивши да награда наставља традиције које је започео сам Максим Горки, Путинова је истакла:

„Горки је владао добрим уметничким укусом , осећањем и приврженошћу свему што је ново , откривао и подржавао многобројана књижевна имена сјајног талента .

У суштини , ново покољење совјетске књижевности чинили су писци које је васпитавао Горки,“ завршила је Путина своје обраћање награђенима закључивши да би нагарду „Горки „ требало „сачувати у утврдити у традицији као једно од најзначајнијих књижевнх признања у Русији.“

Добитници награде „Горки „

У номинацији за поезију награду „Горки „ је добио познати руски песник Јевгениј Чигрин за поетски зборник „Залив који никада не спава „, док је у номинацији уметничке прозе „Фома Гордајев „ награђена московска списатељица Марија Рјаховска за роман „Записи једне квочке „

Александр Сеген је је за књигу „Московски Златоусти „ , у којој се описује живот и деловање светитеља Филарета ( Дроздова ) добтник је награде „Горки „ у номинацији „Руски пут „( историјска публицистика и завичајни живот )

Награда „Горки“ за „ непроцењив допринос чувању, изучавању и издавању дела Макима Горког „ додељена је Лидији Спиридоновј ,највећем истраживачу дела великог писца , док је за „верност и служење руској лирици „ награду добио познати песник Алексеј Корољев.

Лауреатима су уручене почасне дипломе и медаље са угравираним профилом Максима Горког.

Победнике је бирао жири којим су председавали народни уметник РСФСР Никита Михалков и писац Алексеј Верламов, главни уредник часописа „ Kњижевно учење „ ( Литературная учеба).

Књижевну награду „Горки „ уставовили су 2005. г. Фонд културе и издавачка кућа „Књижевно учење“ са циљем „да се подрже аутори који се у својим делима опиру на традиционалне вредности руске класичне књижевости ,најупечатљивије одражавајући збивања у друштву, земљи , књижевности.“

Међу досадашњим добитницима су и писац Петар Палијевски, књижевна критичарка Ина Ростовцева,ректор Петербуршког хуманистичког универзитета Александр Запесцки,директор музеза Набокова Александр Семочкин,писац Михаил Попов и други.