Саудијци претварају Косово у Моленбек на Балкану

01-06-2016 06:49:44 | | / vostok.rs |


Саудисјка Арабија води опасну игру, пише француски лист „Пуан“. Осим тога што подрива напоре антитероростичке коалиције у Сирији и у Ираку и тера милионе избеглица у Европу, она стоји и иза последњих терористичких напада. Саудијци претварају Косово у Моленбек на Балкану.

У чланку објављеном 30. маја ове године, аутор Мишел Коломес се позива на податке које је претходно објавио „Њујорк тајмс“. У поменутом америчком материјалу се анализира зашто на Блиски исток са Косова стиже највише обучених џихадиста.

Косово се помиње као мала држава настала после распада Југославије и као место где Саудијска Арабија шаље много новца, али и своје проповеднике. Лист помиње да се Косово стога претворило у регрутни центар ДАЕШ-а.

Доказ за ове наводе „Њујорк тајмс“ је нашао након опсежног истраживања. Новац Саудијске Арабије „помогао“ је да се становништво, које је већином до почетка 2000-их исповедало умерени ислам, масовно претворило у вехабије, проповеднике врло оштре и радикалне струје ислама.

Саудијци нису штедели на овом подухвату, па су тако позивали десетине студената да дођу и изучавају ислам на универзитетима широм Краљевине. Осим тога, на Косову је изграђено и 240 џамија, што је за трећину више од броја богомоља у претходном периоду, а послати су и имами како би проповедали „правилни“ ислам.

Резултат зато не чуди: уз повећан број џамија, ту су и девојке које сад морају да носе хиџаб, али и стална застрашивања криминалаца на рачун политичара и новинара које ови сматрају „безбожницима“ јер имају „превише умерене“ ставове. Исто тако, ту је и 314 младих који су се прикључили ДАЕШ-у. Двоје је чак погинуло активирајући бомбу током трористичког напада, једна особа у Ираку, друга у Турској.

Није случајно, наводи француски лист, да су Американци сада открили и објавили ове податке.

Као прво, САД се све више дистанцирају од Саудијске Арабије, која је од краја Другог светског рата била привилеговани партнер Вашингтона у овом региону. Сада излази на видело да су Саудијци заправо током последњих 20 година „забадали нож леђа“ Америци.

А као друго, разлог за велико разочарање Сједињених Држава је то што су оне помогле Косову да се отцепи 2008. године и сматрале су га својим протекторатом, земљом са умереним исламом.

Вашингтон, закључује аутор листа, није видео да им Саудијци иза леђа, а захваљујући сопственом благостању, финансирају пету колону љутих џихадиста.

„Стрпљење без здравог разума понекад је синоним за ’слепило код очију‘“, ироничан је Мишел Коломес.