Белгија позива Русију на дијалог о санкцијама

01-06-2016 02:26:52 | | © AFP 2016/ SAUL LOEB/ vostok.rs |


Брисел позива Москву на дијалог за решење несугласица које су довеле до увођења санкција, изјавио је заменик представника Министарства спољних послова Белгије Михаел Марел.

У понедељак је министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер предложио да се размисли о могућности постепеног укидања ограничења која су уведена против Русије. Немачки дипломата изјавио је да је то могуће у случају прогреса у испуњавању Минског договора о Украјини.

„У овом тренутку ми немамо информације о било каквом одређеном предлогу који био довео до укидања тих санкција“, рекао је Марел, коментаришући предлог немачког министра.

Пре тога је Штајнмајер говорио о томе да отпор продужењу санкција унутар ЕУ расте. Извор у европској дипломатији рекао је да пет чланица ЕУ пружа подршку за ублажавање или укидање рестриктивних мера: Мађарска, Кипар, Грчка, Италија и Словачка. Пре годину дана о томе су говорили само Италија и Мађарска.

Коначна одлука о судбини санкција биће донета на самиту ЕУ 28-29. јуна. Раније су њихово продужење одобрили лидери земаља „велике седморке“, након чега је премијер Русије Дмитриј Медведев наложио да се припреми предлог о продужењу контра-мера Русије, ембарга на увоз прехрамбених производа до краја 2017.године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут