Столтенберг: Русија не представља претњу за савезнике НАТО-а

01-06-2016 03:21:46 | | / vostok.rs |


Русија не представља претњу за савезнике НАТО-а, али алијанса је спремна на хибридни и информациони рат, изјавио је у интервјуу за пољску телевизију генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Столтенберг је од 30 до 31. маја био у посети Варшави, где се састао са председником Пољске Анджејем Дудом и министрима спољних послова и одбране Витолдом Вашчиковским и Антонијем Мачеревичем. Током разговора разматран је предстојећи самит НАТО-а, који ће се почетком јуна одржати у главном граду Пољске, као и одлуке планиране да буду донете на самиту. Током конференције за медије Столтенберг је више пута изјављивао да НАТО не жели сукоб са Русијом и да акције за јачање позиција савеза на источном крилу нису усмерене против Русије, већ против претњи са Блиског истока и из Северне Африке.

„Понашање Русије у последњих неколико година разлог је што се НАТО прилагођава новонасталој ситуацији и зашто појачавамо нашу колективну одбрану највише од времена Хладног рата… У исто време, шаљемо јасан сигнал Русији да не желимо сукоб, не тражимо нови ’хладни рат‘. Желимо да избегнемо нову трке у наоружању и и даље ћемо чинити све што је у нашој моћи да се спроведе конструктиван дијалог са Русијом, јер је то добро и за НАТО и на дужи рок за Русију“, рекао је Столтенберг.

Међутим, генерални секретар НАТО-а потврдно је одговорио на питање да ли је савез спреман за нови хибридни и информациони рат.

„НАТО је спреман да заштити све савезнике од било какве претње. Развијају се нова решења у контексту тзв. хибридних, војних и невојних претњи, дејстава која се експлицитно и имплицитно спроводе, укључујући информациони рат и пропаганду“, нагласио је Столтенберг.

Притом, Столтенберг је истакао да Русија у овом тренутку не представља никакву претњу за НАТО. „Не можемо у овом тренутку да видимо да Русија представља икакву претњу за било коју државу-савезницу НАТО-а. Ми смо најјача војна алијанса на свету, имамо ефикасније методе одвраћања и одбране, али не зато што желимо да водимо рат. Ми желимо да га избегнемо“, закључио је Столтенберг.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут