Ердоган заплашио не само руске, већ и туристе из Европе

01-06-2016 10:26:41 | | / vostok.rs |


Политика председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана нанела је штету имиџу земље и довела до наглог пада броја туриста, пише Велт.

Према подацима турског Министарства културе и туризма, у априлу је земљу посетило 1,75 милиона људи, што је за 28 одсто мање у поређењу са априлом прошле године. Највише је смањен (за 79 одсто) прилив туриста из Русије: са 150 на 31 хиљаду људи. У априлу дошло је за 35 одсто мање држављана Немачке, 246 хиљада. Значајно је смањен и број туриста из Француске, Велике Британије, Грчке и САД.

Стручњаци истичу да ситуација и даље може да се исправи: хотели у Шпанији, Грчкој и Португалу већ су скоро потпуно распродати и није искључено да ће део туриста морати да одабере Турску.

Турска такође може да покуша да надокнади овај пад од туриста из Грузије и Украјине (у овом правцу приметан је раст). Али за то би локални бизнис морао да пође на значајне уступке у ценама. Гости из Русије и Немачке су сматрани „нарочито солвабилним и спремним да потроше новац“, наводи се у чланку.

Одсуство руских туриста уследило је због кризе у односима двеју земаља, након што је турски борбени авион оборио руског бомбардера. Немце, опет, одбија напета безбедносна ситуација.

Сада у Турској почиње летња сезона и смањење броја туриста је посебно болно. Према неким проценама, ове године у земљи би могло да буде 7,6 милиона туриста мање. За бизнис ће то резултирати губитком од око 8,9 милијарди долара. Чак и ако се остварити оптимистична прогноза према којој ће прилив туриста бити смањен за 5,3 милиона људи, земља ће изгубити 6,2 милијарде долара.

Уз то туризам у Турској остаје важан део државних прихода. Он представља шест одсто БДП-а и омогућава радна места за више од осам одсто становника земље. Али још је важније то што ова грана привреде представља извор девиза.

Према анализи агенције Мудис, Турска је рањива због своје зависности од страног капитала. До сада земља увози много више, него што извози, наводи Велт.

Простора за финансијске маневре Ердоган готово нема, пише издање. Девизне резерве земље су током прошле године опале за скоро 12 милијарди долара.