ЕУ одложила визну либерализацију за самопроглашено Косово, Турску, Украјину

02-06-2016 10:55:27 | | / vostok.rs |


Државе ЕУ одложиле су визну либерализацију са самопроглашеним Косовом, Турском, Украјином и Грузијом, јавља Ројтерс позивајући се на изворе Европске делегације.

Укидање виза је успорено упркос препоруци Европске комисије да се либерализује визни режим са те четири земље, наводе извори ЕУ, преноси Ројтерс.

И приштински „Зери“ је данас објавио да Европски парламент и Савет министара ЕУ неће донети одлуку о визној либерализацији за Косово пре јесени ове године.

Када је реч о Турској, Брисел каже да Турска напредује у испуњавању 72 критеријума за укидање виза, али с обзиром да ће Анкара пропустити рок крајем јуна, вероватније је да ће визе бити укинуте тек на јесен.

Амбасадори ЕУ су данас разговарали о сличном договору са Грузијом, али одлука о томе није донета. Могуће је да ће то питање поново бити разматрано идуће недеље пре него што амбасадори буду разговарали о још контроверзнијем питању визне либерализације за Украјину.

Холандија, која тренутно председава Унији, заказала је техничке састанке о Украјини тек након састанка министара унутрашњих послова земаља ЕУ у Луксембургу 9. и 10. јуна, што је знак да пре тога вероватно неће бити донета одлука о Кијеву.

После замаха од пре неколико недеља подстакнутог договором ЕУ и Анкаре о смањењу прилива избеглица и миграната у Европу, преговори о визној либерализацији су запели због одбијања Турске да промени своје законе против тероризма.

Слабљење замаха је искомпликовало ситуацију и за друге три земље, кажу дипломате, а време до летње паузе полако истиче.

Европски парламент који треба да усвоји те споразуме одржаће последње седнице од 4. до 7. јула, а затим ће наставити са радом тек средином септембра.