Република Србска неће уважити фиктивне резултате пописа становништва

02-06-2016 03:21:33 | | / vostok.rs |


Србски члан Председништва државне заједнице БиХ Младен Иванић и председник Републике Српске Милорад Додик састали су се у Иванићевом кабинету, а главна тема разговора био је попис становништва у државној заједници БиХ. Истакли су да одлука о попису није прихватљива за Републику Српску и затражили су проверу да ли је Тужилаштво државне заједниоце БиХ вршило притисак да се објаве резултати пописа.

Иванић је, на конференцији за новинаре након састанка, рекао да је одлука о попису супротна интересима државне заједнице БиХ, посебно интересима Републике Српске и србског народа.

"Тражићу посебно информацију да ли је ту вршен утицај на одређене људе. О томе се јавно прича по Сарајеву и ја ћу тражити информацију да ли је то тачно или не. Имам информацију да је Јукић ту одлуку донео након разговора у Тужилаштву", рекао је Иванић.

Поручио је да је његов став да се попис поново мора вратити у надлежне институције.

"Овакви резултати пописа, што се мене тиче, неће бити прихватљиви и оно што и сам сматрам, што је став пре свега господина Додика, али ја га подржавам, да наши представници у статистичким институцијама, уколико се ствари не врате, не треба својим присуством да дају легитимитет оваквим резултатима пописа", рекао је Иванић.

Милорад Додик је рекао да одлука о попису није прихватљива за Српску и да неће бити примењива.

"Важно је да разговарамо на теме које су важне за Српску и захвалан сам Иванићу што је организовао овај састанак. Изражавам своје задовољство због овог састанка и креирања заједничког става за заштиту Републике Српске. Одлука о попису је неприхватљива. Никакве институције не могу да се уплићу у то. Суд и Тужилаштво БиХ немају од нас никакву подршку да би могли о томе да одлучују", рекао је Додик.

Истакао је да је видљиво да је прекршен закон, те да је било утицаја на ову одлуку.

"Пратићемо ситуацију и ако за неколико дана не буде решења, нашој агенцији за статистику даћу налог за прекид комуникације са Агенцијом за статистику БиХ. Ово је црвена линија испод које Република Србска не може да иде", истакао је Додик.

На питање новинара да ли се осећа преварено, Додик је одговорио одречно.

"Ја нисам преварен, наши представници су били тамо и апеловали да се ова методологија не усвоји. Ми немамо право да будемо преварени и да дозволимо да верујемо. У Статистичкој агенцији БиХ не седе представници СНСД-а. Иванић има више стрпљења, али сам ја након дуго година схватио да договора у најбољој намери нема", навео је Додик.