Саудијска Арабија не искључује замрзавање производње нафте

02-06-2016 04:28:21 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија спремна је да подржи ограничења на ниво производње нафте, ако он буде износио 32,5 милиона барела дневно, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на извор близак преговорима.

Данас се у Бечу одрава седница ОПЕК-а, а главно питање биће „замрзавање“ производње нафте.

Ограничавање нивоа производње подржавају, између осталог, Нигерија, Катар и Алжир. Алжир је, како је приметио један његов представник, уверен да ће ако не буде било сагласности између учесника преговора у Бечу цена црног злата пасти, пише „Волстрит џурнал“.

Уједињени Арапски Емирати, заузврат, биће против „замрзавања“ ако на то не пристане Иран. У Техерану су више пута говорили да у целини подржавају план ОПЕК-а, али намеравају да повећају своју производњу на четири милиона барела дневно.

Представници Министарства енергетике Русије неће учествовати на састанку у Бечу.

Претходни пут „замрзавање“ нафте разматрано је 17. априла у Дохи, главном граду Катара. Тада су преговори завршени неуспехом, стране нису биле у стању да постигну договор. Један број земаља, пре свега Саудијска Арабија, инсистирао је да у договору учествује Иран, који чак није ни послао свог представника на тај састанак.

ОПЕК је међународна међувладина организација основана ради контроле квоте производње нафте. У њу улази 13 земаља у чијем власништву се налази око две трећине светских резерви нафте.