Мало познате чињенице

06-05-2014 12:21:20 | | / mojenovosti.com |

До Октобарске револуције Русија ( Руска  империја )   је била земља трезвењака у којој се најмање пило после Норвешеке.

 Током три столећа , од XVII до  XX века ,Руска империја  је била на претпоследњем месту у свету по  употреби алкохола.

 Пољопривредна  велесила

Најкрупнији  друштвени слој у Руској империји је било сељаштво.

Од кајмака   и путера  више девиза него од злата

Године 1913.само од извоза  кајмака и путера   Русија је зарађива више него од извоза злата ,у чему је, иначе, предљачила у свету.

Највећи произвођач жита на свету

Пред Први светски рат  Русија  је производила жита  колико САД, Аргентина и Канада , иначе највећи  произвођачи хлебног жита, заједно.

21 милион коња, од укупно 75 милиона у свету

Године 1904.  Русија  је имала 21 милион коњских грла( у целом свету око 75 милиона ): више од 60% сеоских домаћинстава у Русији држало је по 3 и више грла коња.

Слободна продаја оружја

У Русији је до 1917.г.било дозвољена слобдна продаја ( у ловачким продавницама ) и ношење оружја.

Царска родбина на европским дворовима

Цар Николај  II  био је блиски рођак ( брат од стрица ) императору Британске  империје Џорџу VI.

Император Петар  III (рођен као Карл Петар Улрих Холштајн-Готорински ) био је Немац  по пореклу :по очевој линији био је рођак шведског краља Карла XII и у почетку је васпитаван и припреман да  наследи шведски престо. Кад је 1751. г.сазнао да је његов стриц   постао шведски краљ,страшно се ражестио:

“   Гурнули су ме   у ову проклету Русију  где се осећам као државни затвореник , а  да сам се ја питао,сад бих седео на престолу цивилизованог  народа.“

И нафтна велесила

У двдесети век   Руска империја  је ушла  као  једна од највећих произвођача нафте и прерађивача нафтних деривата у свету.

Прозводила је и прерађивала више од 94 % својих  потреба за црним златом.

Земља верске толеранције

Царска Русија је била држава верске толеранције. У њој  је 69, 5 од сто становништа било православне вере, 11,1 % муслимана , 9,1 % католика и 4,2 процента Јевреја. 

Прва индустријска сила света

 По темпу  индустријског развоја Руска  Империја  је 1914.г. била на првом месту у свету.

Цар Николај II први сe у историји  заложио за  свеопште разоружање

Први шеф једне државе  који је официјелно  истакао идеју  општег разоружања био је цар Николај II . Он је такав предлог  поднео шефовима држава и влада Европе  на самиту у Хагу  1898.г.

Познати парфем „Chanel No 5.“ изумила је не Коко Шанел, него руски емигрант  Веригин

Мало је познато да је популарни парфем „Chanel No5“  изумио руски емигрант  Веригин, а не , како се сматра ,Кока Шанел по којој је и добио назив. Руски емигрант Веригин  је  радио у  погону  за производњу парфема „Шанел „ заједно са рођеним Московљанином Ернестом Бо.

Русија је са савезницима победила у Првом светском  рату практично 1916.г.

Русија  је  са савезницима  практично победила у Првом светском рату још 1916.Немачка је предложила мир , али је протвничка страна , у којој је била и Русија ,то одбила, инсистирајући на потпуној капитулацији Немачке , Аустроугарске и њихових савезника.И само је Фебруарска, а затим Октобарска револуција са потписивањем Брестског мира  омогућиа Немачкој да настави  ратна дејства до 1918.

Пуионир колор фоторафије у Русији

Сергеј Мијалович Прокудин-Горски, пионир  колор фотографије у  Русији  , аутор је албума слика у боји „ Лепоте Руске империје „ одакле је и   фотогафија коју објављујемо уз овај текст.