Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Пепео Одесе и новац Запада

Пепео Одесе и новац Запада

06-05-2014 01:01:06 | | Фонд Стратешке Културе/ mojenovosti.com |

Све мисли кијевских власти сада се врте око предстојеће сахране људи изгорелих у Одеси. Појавио се велики број људи у свету који не схватају због чега је неопходно јединство украјинске нације за подизање националног духа и они својим критикама могу покварити расположење на Западу да се Кијеву дају кредити. Дакле, пред властодршцима стоји сложен задатак да се тужна церемонија претвори у празник народног јединства против непријатеља, који су са свих страна нагрнули на независну матушку. И сценаристи већ раде на писању сценарија за сахрану.

Остаје нам само да замислимо какве се слике јављају у њиховим искривљеним мозговима.

Ево се гробљу приближава главна нада Револуције – колоне бораца “Десног сектора” прошаране са фудбалским навијачима. Њихове руке су умазане крвљу и запаљивим смесама, на униформама изгореле рупе, у очима наркомански синдроми због раније примљених доза. Но, на лицима омладине не види се умор, али се зато види жеља да се спали још какав било непријатељ Отаџбине. На челу колоне марширају шоу-герле из групе за подршку пироманима. Оне жонглирају са флашама “Молотовљевих коктела” и лепотом својих голих ногу демонстрирају корисност борбе са “подљудима”.

На улазу у гробље у Одеси, режисер ће поставити Ирину Фарион[1], која ће гледати попреко попут локалне лудаче и циктати: “Демони! Руски демони! Спалите демоне!”. Иза овог проналаска режисера, уследиће још једно. Из хрпе високорангираних гостију изаћи ће Јулија Тимошенко, која се привремено излечила од инвалидности. Она ће делити цвеће пироманима, помазујући њихове ране ароматичним уљима и ословљавати их речима “добри људи!”. Потом ће Јулија одржати кратак говор у коме ће изразити жаљење што је Одеса одбранила своју националну независност не тако високом ценом како су желели, и да позове Одешане да више никада не мрмоље на поганој московској мови.

Потом ће из гробљанског жбуња избити Викторија Нуланд[2]са корпом пита за помен. Свечану деобу пецива она ће почети од витешких учесика гушења Одеског бунта, изражавајући благодарност због њихове верности традицијама хуманизма и демократије.

Велику забринутост сценариста изазваће и медијско извештавање са ове церемоније. Без обзира на то што су украјински медији добро усвојили главне правце у зарађивању новца на информативној политици и да се на њих могу поуздати, тај догађај ће засигурно привући и пажњу непријатељских медија. Ствара се веома сложена ситуација. Незгодно је ове новинаре наочиглед великог броја народа, склањати у аутомарицама у непознатом правцу. Може се поверити својој омладини да их изудара ногама директно на гробљу, али би то нарушило атмосферу догађаја. Испребијати се могу касније, а сад је потребно на прилазима гробљу поставити кордоне и не пуштати непријатељске медије. Овај метод сада је широко распрострањен у ЕУ и САД, где се све више и све чешће не дозвољава руским новинарима да присуствују конференцијама за штампу високорангираних политичара.

У завршном делу манифестације ће иступити представник амбасаде САД у Украјини, који ће на америчкој верзији украјинског језика одржати кратак говор:

“Бојси, ви сте шампиони америчке демокрасије и не треба да се плашите жртава када је потребно много фридом. Гет агентима Москве из Украјинској земља”.

Народни посланик Лесја Оробец[3]биће главни говорник на церемонији. Она ће процитирати свој запис, који се провртео по целом светском интернету: “Овај дан је ушао у историју. Одешани, без обзира на издају бар једног дела милиције, одбранили су Одесу и свима ставили до знања - Одеса је Украјина. По цену својих живота, патриоте су оствариле велику победу. Штеточинска руља је ликвидирана”.

Тиме ће јединство народа на овом подијуму за подизање духа, бити брзо завршено.

Главна тешкоћа организатора огледа се у томе да не дозволе присуствовање церемонији пријатељима и рођацима погинулих, који могу све покварити својим неразумевањем уздизања националног духа.

Како ови људи не би срушили ток ове замишљене церемоније, хитно се организује долазак аутобуса са милицијом из других градова и нових хиљада фудбалских навијача. Правећи густе коридоре за пролазак исправних учесника, они неће дозволити пријатељима и рођацима да буду учесници и тако ће чистоћа нације бити испоштована. Телевизијске екипе CNNи других западних телевизјских компанија снимиће потребне репортаже и цео свет ће знати да се процес демократизације у Украјини креће по задатој маршрути и обећану лову треба платити.

Аутор: Дмитриј Седов