Створен нови елемент - најтежи у периодном систему

06-05-2014 01:24:37 | | / mojenovosti.com |

Периодни систем би ускоро могао да постане мало већи. Научници у Њемачкој кажу да су успјели да створе неколико атома елемента 117, који је назван унунсептијум док не буде добио званично име.

Елемент 117 први пут је створен 2010. године напорима америчко-руског тима на Институту за нуклеарна истраживања у Дубни. Упркос томе, нови елемент званично може да буде проглашен тек када се још једном добије напорима другог независног тима.

Коначно, након експеримента у ГСИ Хелмхолц центру за тешка јонска истраживања у Дармштату, потврда потребна за признавање новог елемента изгледа да је спремна, пошто су њемачки научници успјели да поново створе неколико атома.

„Ово је важан научни резултат и изузетан пример добре научне међународне сарадње“, објашњава амерички научник и директор лабораторије у Оук Риџу Том Мејсон.
Нови елемент има 117 протона у језгру и претходно је био један од елемената који су „фалили" у периодном систему.

Унунсептијум је изузетно нестабилан и не може да се нађе у природи већ једино може да се добије у лабораторији бомбардовањем Беркелијума (атомски број 97) јонима Калцијума. Пошто је изузетно нестабилан, унунсептијум се врло брзо распада на елементе 115 и 113.