НАТО стручњаци долазе у инспекцију Београду

02-06-2016 05:40:24 | | / vostok.rs |


Тим НАТО експерата доћи ће у Београд овог месеца како би проверио како Србија примењује Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП), споразум са овим војним савезом који је Влада Србије усвојила 15. јануара 2015, најавила је Дијана Иванчић, начелница Одељења за НАТО и Партнерство за мир у Министарству спољних послова Србије. Београд је био у обавези да сачини извештај о примени ИПАП-а, – што највиши облик сарадње са НАТО-ом неке земље која његова чланица – за прошлу годину и у марту је тај извештај поднет секретаријату НАТО-а. Иванчићева је, како је рекла, задовољна темпом спровођења онога што је договорено и очекује да ће бити задовољни и представници алијансе.


Илустрација: Новости

Подсетимо,
Скупштина Србије је пре три месеца ратификовала и Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО пакта, а који закон је потврдио и председник Николић.

Споразумом се припадницима НАТО трупа омогућава слободно и несметано кретање без кривичне, прекршајне и материјалне одговорности преко целокупне српске територије Србије.

Овим споразумом, Србија добровољно уступа своју територију и инфраструктуру снагама НАТО-а. Њима се допушта несметан приступ свим државним и приватним објектима, гарантује дипломатски имунитет и друге привилегије, омогућава приступ објектима Министарства одбране –
сви услови због којих је СР Југославија била бомбардована.

Припадници НАТО-а и њихова возила имаће, како се наводи, "право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију".