Београд ништа не може натјерати да одустане од "Јужног тока"

06-05-2014 04:12:22 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Србија је потврдила да је пројекат изградње гасовода "Јужни ток" приоритетан и ништа је не може натјерати да од њега одустане, рекао је први замјеник предсједника руске Думе Иван Мељников.
"Србија је усвојила одлуку Владе да је пројекат `Јужни ток` приоритет. Ово је веома важан пројекат и ништа не може натјерати Србију да одустане од његовог спровођења", рекао је Мељников.

Итар-тас је пренио да је током разговора са премијером Србије Александром Вучићем, руска делагација предвођена предсједником Думе Сергејем Наришкином, изразила захвалност због тога што Србија није подлегла притисцима да уведе санкције, као и за подршку Русији током гласања о антируској резолуцији у Парламентарној скупштини Савјета Европе и гласања у УН.

Представник руске Думе Михаил Јемељанов рекао је да је Русија захвална Србији због тога што се супротставила увођењу санкција које су против Русије увели САД, ЕУ и неке друге земље.

Он је рекао да није тајна да је Америка вршила притисак да би спријечила долазак Наришкина у Србију.

Јемељанов је навео да је Србији са једне стране стало да уђе у ЕУ, али с друге стране се не плаши да прими делегацију руске Думе.

ЕУ је због украјинске кризе и припајања Крима Русији, 21. марта проширила листу руских функционера на које се односе санкције, а на "црну листу", којом се забрањују путовања у земље ЕУ, ставила је и Наришкина.

Делегација русије предвођена Наришкином јуче се састала са предсједником парламента Србије Мајом Гојковић и са србским посланицима, са премијером Алескандром Вучићем, а данас ће се састати и са предсједником Србије Томиславом Николићем.