Порошенко оптимистичан у вези са изменама Устава о децентрализацији

05-06-2016 10:28:04 | | / vostok.rs |


Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да ће убедити Врховну раду да усвоји измене Устава Украјине у сегменту који се тиче децентрализације.

Нацрт закона о уношењу у Устав измена у вези сa децентрализацијом, једна од кључних тачака Минског споразума о решавању сукоба у Донбасу, Рада је усвојила прошле године.

Измене у области децентрализације подразумевају систем од три нивоа локалне самоуправе.

Претпоставља се да ће се систем административно-територијалног уређења састојати од региона, рејона и општина. Предлог је да општине добију највећа овлашћења и финансијске ресурсе.

Представници државе (префекти) на тим местима биће лица која ће именовати и опозивати председник, према препоруци Владе.

„Остајем оптимиста у вези са изменама Устава у области децентрализације. Имам само неколико конструктивних предлога за Парламент, који ће дати додатну убедљиву јавну, политичку аргументацију да би се гласало за измене у области децентрализације“, рекао је Порошенко новинарима у петак.

Он је додао да ће измене Устава у вези са децентрализацијом пратити још један допунски закон, по аналогији са изменама Устава у области судске реформе.

Порошенко је, такође, рекао да се у Украјини разматра концепција усвајања изборног законодавства за спровођење избора у Донбасу.

Он је додао да избори у Донбасу могу да буду одржани само према украјинском законодавству. Према његовим речима, за то прво треба да буде осигурана безбедност у региону.

Украјински председник је, међутим, оценио да је напредак преговарачког процеса о Донбасу „готово на нули“.