Нешенел интерест: Нови руски разарачи биће јачи од сваког америчког брода

05-06-2016 04:48:53 | | / vostok.rs |


Дванаест нових разарача класе „Лидер“ које планира да изгради руска Уједињена корпорација за бродоградњу биће међу најмоћнијим војним бродовима на свету и према техничким карактеристикама превазилазиће америчку флоту, пише амерички лист „Нешенел интерест“.

„Нови војни брод који ће бити класификован као разарач имаће запремину 17.500 тона, дужину 200 метара и ширину 20 метара, што значи да ће бити масивнији од већине тешких крстарица из времена Другог светског рата. Разарач класе ’Лидер‘ који ће носити, како се очекује, најмање 200 ракета, биће други по величини савремени војни брод, заостајући по томе само за тешким атомским ракетним крстарицама пројекта 1144 ’Орлан‘“, пише лист.

„Нешенел интерест“ наводи да ће разарач бити опремљен средствима ПВО, ПРО и противподморничком одбраном. Притом ће, наглашава се у чланку, највероватније имати и наоружање за гађање копнених циљева, укључујући крстареће ракете „калибар НК“.

„Иако се засад о разарачима класе ’Лидер‘ мало зна, ови бродови ностити 60 ракета и 16 противбродских навођених ракета“, пише амерички лист.

Аутор чланка такође претпоставља да ће „овај брод, највероватније, бити атомски“ и да ће моћи да развије брзину од 30 чворова. Такође, на мору ће моћи да проведе 90 дана без подршке.

„Ови најновији разарачи ће по снази превазићи највеће војне бродове Ратне морнарице САД. Штавише, атомски мотор ће омогућити овим великим војним бродовима да изводе операције по целом свету, без потребе за допуњавањем горива и упловљавањем у луку. То ће за Москву значити ефикасан инструмент, по снази близак ударној групи“, закључује лист.