Извоз хране у Русију повећан чак 69 одсто

07-05-2014 02:13:21 | | Tanjug/ capital.ba/ mojenovosti.com |

БЕОГРАД, Извоз србских прехрамбених производа у Русију у првом кварталу 2014. године биљежи значајан раст у висини од 69 одсто у односу на исти лањски период и његова номинална вриједност износи 55,5 милиона долара, објавила је Привредна комора Србије.

Раст извоза хране остварен је првенствено захваљујући повећаном извозу свјежег и прерађеног воћа и поврћа, меса и месних прерађевина, сира, сладоледа, сокова, вина, али и сјемена сунцокрета, сјеменског кукуруза, садница воћа и калемова ружа.

Очекује се да до краја 2014. извоз србских прехрамбених производа у Русију достигне вриједност од око 300 милиона америчких долара.

Током 2013. србска привреда извезла је у Русију прехрамбене производе у вриједности од 184,6 милиона долара, што је за 13 одсто више него 2012. године.

У размјени других врста робе, у првом кварталу 2014. задржан је укупан тренд, извоз Србије износио је 238, 139 милиона долара, док је укупна размјена износила 826,355 милиона долара.

Због оваквих кретања у извозу хране из Србије у Русију, велике свјетске компаније прехрамбеног сектора разматрају могућност да инвестирају у Србију, организују производњу и користе модел преференцијалног пласмана производа на тржиште јединственог економског простора Русије, Бјелорусије и Казахстана, са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини и бесцаринском извозу, указали су у ПКС.

ПКС подржава извоз, иницијативе и наступ компанија србског прехрамбеног сектора на тржишту Русије, организује презентације, директне контакте, сарадњу са трговинским ланцима и дистрибутерима у Русији, организује експертска савјетовања, семинаре, сајмове и пословне форуме.