Амерички офшор рај: 28.500 компанија у једној згради

05-06-2016 12:05:24 | | / vostok.rs |


Међународни конзорцијум новинара је 3. априла објавио велики број докумената панамске адвокатске канцеларије фирме „Мосак Фонсека“, у којима су имена политичара и јавних посленика из различитих држава. Међутим, у њима се може приметити мали број америчких грађана — како би избегли плаћање пореза, Американци не морају износити новац из земље.

Објављивање панамских докумената произвелo је праву пометњу у медијима. Председник САД Барак Обама је више пута позивао да се предузму оштре мере за борбу против пореских рајева.

„Постојећи закон омогућава малом броју лица и компанија да злоупотребљавају офшоре и да на такав начин у потпуности избегну плаћање пореза“, говорио је амерички председник.



Међутим, шта је са офшорима на територији САД?

Мала зграда која се налази у држави Делавер изгледа прилично неугледно. Без обзира на то, она се бизнисменима јако свиђа: овде је регистровано најмање 285.000 компанија.

Међу њима се налазе највећи мобилни оператер у земљи Веризон, Мекдоналдс и Америчка банка. Међу власницима регистрованих фирми су и Хилари Клинтон и Доналд Трамп.

„Не мислим да овде долазе сви власници компанија. Многе фирме се не налазе тамо где су регистроване“, изјавио је један од испитаника.

„Мекдоналдс, Бадвајзер — сви, наводно, овде имају канцеларије“, одговорио је други становник града.

Одмах поред зграде се налази Привредна комора државе Делавер. Ова организација лобира код владе државе да створи повољне услове за предузетнике.

„Чини ми се да бисмо боље напредовали ако би сви они који користе адресу у овом граду и држави заиста учествовали у животу локалног друштва“, сматра локална учитељица.

Делаверу не цветају руже, без обзира на то што се на његовој територији налази зграда у којој је регистровано толико предузећа. У просеку, на сваког четвртог становника државе дође по једна фирма.

„У САД има шест држава које играју овакву игру. Оне се такмиче за покровитељство корпорација: или им пружају различите пореске олакшице или им дозвољавају да не откривају све информације о стварним власницима компанија“, објаснио је професор економије са универзитета Масачусетс Ричард Волф.