САНА: Ал Џазира и Арабија нетачно информишу о Сирији

07-06-2016 09:59:43 | | / vostok.rs |


Медијска слика дешавања у Сирији је веома често намерно искривљена, изјавио је данас директор сиријске новинске агенције САНА Ахмед Дава.

Он је на Међународном форуму „Нова епоха у новинарству: Растанак с мејнстримом“ у МИА „Русија севодња“ истакао да новински извештаји о стању у Сирији које пласирају канали Ал Џазира и Арабија обично нису тачни.

„Неки канали као што су Ал Џазира или Арабија одмах су почели да измишљају проблеме у мојој земљи, а већина тих извештаја нису тачни… Одједном (када је почео рат у Сирији), многи новинари из других земаља су дошли у Сирију и почели су да шире информације о догађајима који се никада нису десили“, рекао је он.

Дава је додао да је агенција САНА била суочена са проблемима, унапред планираном кампањом, односно информативним ратом против сиријског народа.

Медијски стручњаци из више од 30 земаља учествује на Међународном форуму „Нова епоха у новинарству: Растанак с мејнстримом“ у Москви, организованом поводом 75. годишњице од оснивања Совјетског информационог бироа, данас медијског гиганта РИА Новости.

Форум ће покушати да понуди одговоре на питања о процесима који се одвијају у савременим медијима широм света: Који су професионални стандарди за медије постмејнстрим ере? Како развити нове медије? Који фактори и технологије одређују рад новинара? Где слобода производње информација почиње, а где се завршава? Како су интернет, медији и дигитални пројекти уграђени у нову медијску реалност?

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут