Захарова посумњала у интелигенцију америчких дипломата

07-06-2016 10:07:13 | | / vostok.rs |


Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је изјаву бившег амбасадора САД У Москви Мајкла Макфола, који је рекао у интервјуу естонском листу „Постимес“ да треба „обуздати Русију“.

Марија Захарова је на свом налогу на Фејсбуку подсетила да се „буквално пре недељу дана у програму "Међународни преглед" Хенри Кисинџер детаљно осврнуо на ово питање: "Могу да разумем земље које су биле окупиране Совјетским Савезом након Другог светског рата, да су осећале претњу, али не сматрам да ова илузија треба да оправда кретање НАТО-а на исток. Ја сам се заложио за дијалог између САД и Русије о фундаменталним проблемима" “.

Одговарајући на питање о обећањима НАТО-а да се неће ширити на исток, Кисинџер је изјавио да су „можда то били неформални коментари које је Русија могла тако разумети. Међутим, ствар је у томе да није било формалних докумената на овај рачун“.

„Међутим, не бих оптуживао руске лидере да су они измислили овај договор“, цитирала је америчког политичара званична представница руског МИП-а.

Одговарајући на питање о томе да ли је можда била грешка руских званичних лица — што нису ставили на папир споразум и нису инсистирали на томе, Кисинџер је одговорио да он не би „говорио Русима како да воде своју спољну политику. Међутим, то би била једна од сфера где се стране нису разумеле“.

„Не предлажем вам да бирате коме од двојице америчких политичара треба веровати, јер амерички политичар је овде један, јер је дипломатија професија заснована на интелигенцији и одговорности“, закључила је Захарова.