Арктик би могао да остане без леда

07-06-2016 10:34:11 | | / vostok.rs |


Арктик би први пут за сто хиљада година могао остати без леда ове или следеће године, пише Индипендент позивајући се на студију професора Питера Водхемса са Универзитета у Кембриџу.

Подаци са сателита добијених од Националног америчког центра за снег и лед показују да је 1. јуна 2016. године површина морског леда на Арктику смањена на 11,1 милион квадратних километара.

​То је један и по милион квадратних километара мање од средњег показатеља за последњих тридесет година. А један и по милион квадратних километара је величина од око шест Британија, прецизира Индипендент.

Водхемс сматра да ове бројке потврђују његове прогнозе: Арктик би могао да остане без леда већ у септембру ове године.

„Чак и ако се лед не истопи у потпуности, велика је вероватноћа да ће га ове године бити рекордно мало. Мислим да је разумно претпоставити да ће се његова површина смањити на милион квадратних километара ове године, а уколико се то не деси ове, десиће се већ следеће године“, додао је професор.

​Он је истакао да ће без леда остати средњи део Арктика и Северни пол. Већи део преосталог леда биће заробљен између мноштва острва распоређених дуж северне обале Канаде.

Водхемс сматра да ће се због овог топљења леда температура у свету просечно повећати за 0,6 степени Целзијуса у наредних пет година. Таква перспектива је „застрашујућа“, наводи професор.

​Неки други научници скептични су према прогнозама Водхемса. Конкретно, професор Џенифер Френсис са Ратгерског универзитета сматра да Арктик неће остати без леда пре 2030-2050. година.

Међутим, она сматра да рекордно ниска количина леда у овој области изазива забринутост и заслужује пажњу. „Мислим да нас у септембру чека нови рекорд. То је потпуно могуће“, додала је Френсис.