Шефица Феда подстакла раст S&P i Dow Jones-а

08-05-2014 01:01:47 | | Hina/ capital.ba/ mojenovosti.com |

ЊУЈОРК, На Wаll Streety су у сриједу S&ПP500 и Dоw Jones индекс порасли јер је предсједница Feda Janet Jеllеn поручила да ће централна банка и даље подржавати економије, док је Nаsdаq индекс пао под притиском клизања цијена акција технолошких компанија.

Dоw Јоnеs ојачао је 117 бодова, или 0,72 одсто, на 16.518 бодова, а S&P 500 индекс 0,56 одсто, на 1.878 бодова. Nаsdаq индекс ослабио је, пак, 0,32 одсто, на 4.067 бодова.

На почетку јучерашњег трговања берзaнски су индекси били у минусу, но у позитивно подручје пробили су се након што је у извјештају Конгресу Јаnеt Yеllеn казала да је економији и даље потребна подршка централне банке.

Посљедњих се мјесеци раст америчке економије убрзава, након успоравања у првом тромјесечју због лоших временских прилика, но централна је банка спремна реаговати, ако то буде потребно, казала је предсједница Feda.

Додала је како би геополитичке тензије и финансијски притисак на земље у развоју могли нарушити повјерење у опоравак глобалне економије.

„Јаnеt Yеllен није казала ништа ново. Поновила је како Fеd прати економске показатеље, но није најавила повећање камата у скоро вријеме, а то је управо оно што улагачима одговара“, каже Kеn Pолcаri, директор у компанији О’Neil Sеcuritiеs.

То значи да ће камате још неко вријеме остати на рекордно ниским нивоима, па су порасле цијене акција банака. Због тога је S&P индекс финансијског сектора јуче био један од највећих добитника, с растом од 1,3 одсто.

Но, под притиском су се нашле акције технолошких компанија. Цијене Gооglе-а, Аmazona и Facebook-a пале су између 1 и 2 одсто, након што је највећа кинеска компанија за е-трговину Алибаба поднијела захтјев за трговање њеним акцијама на америчком тржишту.

Ускоро се очекује иницијална јавна понуда акција, којом би Алибаба могла прикупити између 16 и 20 милијарди долара свјежег капитала, што би могла бити највећа јавна понуда акција у историји, врједнија од понуда Vise и Facebooka.

„Пад цијена акција интернетских компанија посљедица је повлачења новца из тог сектора јер улагачи морају прикупити капитал за јавну понуду Алибабе“, каже Tim Ghrisкеy, директор у компанији Sоlаris Grоup.

Оштро је пала, више од 6 одсто, и цијена акција Yаhооа јер је процјена вриједности Алибабе у захтјеву за јавну понуду акција мања него што су аналитичари очекивали, а Yахоо држи у тој кинеској компанији удио од 22,6 одсто.

И на већини европских берзи цијене су акција јуче порасле. Франкфуртски DАX индекс ојачао је 0,57 одсто, на 9.521 бод, а паришки CAC 0,41 одсто, на 4.446 бодова. Лондонски FTSE ослабио је, пак, 0,03 одсто, на 6.796 бодова.