Јоксимовић: Важно учинити све да буде Параде поноса

08-05-2014 03:39:34 | | Тањуг/ mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је важно да држава учини све што може како би Парада поноса ове године била одржана, као и да ће лично подржати њено организовање.

"Очекујем да ћемо успети ове године да то урадимо, али не могу још прецизно да кажем, јер нисмо званично о томе разговарали", рекла је Јоксимовић новинарима.

Она је најавила и да ће лично подржати организовање "Прајда" истичући да сама Недеља поноса никад и није била проблематична, већ шетња.
"Сигурно да је важно да учинимо све што као држава можемо, да обезбедимо одржавање Параде поноса", рекла је Јоксимовић напомињући да су започети први кораци у разговорима са представницма ЛГБТ заједнице.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт позвао је данас Владу Србије и Град Београд да обезбеде одржавање Параде поноса, наводећи да би одржавање скупа била позитивна порука из Србије целом свету.

"Ја бих да охрабрим Владу и Град да организују миран скуп, да га обезбеде и пошаљу јасну поруку свим људима који желе да користе језик претње и насиља да је такво понашање неприхватљиво", рекао је он.

Упитан да ли би евентуална одлука на политичком врху да се Парада поноса не одржи била лош сигнал, Девенпорт је одговорио да постоји прилика и могућност да се пошаље позитиван сигнал да је такав скуп у Београду могућ и да може да се организује на миран начин.
"То је једна веома битна прилика", рекао је Девенпорт.

Он је закључио да је организовање мирне параде у центру Београда послало веома позитивну поруку целом свету.