Четири мјере за спас привреде

08-05-2014 05:48:31 | | СРНА/ mojenovosti.com |

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић најавио је четири мјере које ће подићи српску привреду, повећати број запослених, поспијешити инвестирање у Србију, те обезбиједити јефтин кров над главом.

Вучић је рекао да ће реализација тих мјера почети одмах, јер више нема времена за чекање, и да ће Влада одлуку о усвајању мјера донијети већ у понедјељак, 12. маја.

Он је за магазин "Недељник" навео да је за јефтине станове предвиђен посебан пакет мјера, а биће донесене и одлуке да држава има право да даје бесплатно земљиште, али и да цијена метра квадратног буде ниска.

Предсједник Владе Србије је напоменуо да су у току разговори са "Араптеком", једном од најмоћнијих свјетских компанија, и додао да би рок за плаћање био 20-30 година, а као примјер је навео да би стан од 80 метара квадратних коштао од 120 до 130 евра мјесечно, што је мање од кирије.

Вучић је рекао да те мјере обухватају субвенционисане кредите посредством банака за приватни сектор, како би држава дјелимично помогла привреду и смањила потрошњу.

Он је додао да ће банке дати 1,2 милијарди евра у те сврхе по најмањим могућим каматним стопама, а држава ће подстаћи банке са 60 милиона евра, што ће бити битно за ликвидност привреде.

Вучић је навео да наредни пакет мјера треба да омогући смањење сиве економије и рада на црно, уз драматично веће запошљавање људи, што ће значити да свака компанија која има три или четири запослена, ако запосли још једног, за њега ће платити 30 одсто обавеза, а држава осталих 70 одсто како би имали социјално и пензионо осигурање.

"То значи да на десет запослених радника, држава плаћа за седам, а предузетници за три. То дође јефтиније него да сви раде на црно, а имате мотивисаног и стимулисаног радника", рекао је Вучић, наводећи да се очекује да се тако ријеши запослење десетине хиљада људи.

Вучић је рекао да наредне седмице у скупштинску процедуру улазе закони који ће поправити пословни амбијент и да је намјера Владе Србије да креира најбољи инвестициони, односно подстицајни пакет у овом дијелу Европе.

"Молићу наше арапске пријатеље да нам помогну да бисмо могли да то подржимо као земља", рекао је Вучић, наводећи да ће акценат бити на аутомобилској индустрији, пољопривреди и дрвопрерађивачкој индустрији.

Вучић је рекао да ће замолити и људе у "Фијату" да праве још један модел аутомобила у Србији, те додао да ће србски представници ту идеју у наредних седам дана образложити у Торину.

"Ми у овом тренутку имамо највећу покривеност извоза увозом у историји савремене Србије, чак од Титовог времена, и она је негде на 73 одсто. Хоћемо да идемо на више од 80 одсто, што је за нашу земљу и привреду готово невероватно", рекао је Вучић.