ЕУ: Нема сумње у наставак дијалога Београда и Приштине

09-05-2014 12:22:34 | | blic.rs/ Фонд Стратешке Културе/ mojenovosti.com |

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је данас да не зна када ће доћи до следеће рунде дијалога Београда и Приштине, али да је најважније да постоји воља обе стране, као и ЕУ, да се дијалог настави.

- Желимо да се дијалог настави, имплементација Бриселског споразума се наставља и мораћемо заједно да наставимо овај посао, а ЕУ је посвећена даљем току тог јако битног процеса - каже он.

Одговарајући на питање, како ће неминовна пауза у дијалогу због парламентарних избора на КиМ утицати на дијалог и формирање заједнице србских општина, Девенпорт је рекао да није у могућности да каже када ће доћи до следеће рунде дијалога, али је нагласио да до ње мора да додје.

Он је рекао да је битно да се дијалог наставио и током изборне кампење у Србији као и да се наставља примена бриселског споразума у различитим областима.

Јоксимовић: Не верујем у успоравање дијалога

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић не верује да ће избори на Косову и Метохији у јуну нарушити дијалог Београда и Приштине и његову динамику, иако има најава успоравања тог процеса.

- Верујем да то (успоравање процеса) не би био прави пут с обзиром на то да се избори организују и воде у сарадњи са Еулексом - рекла је Јоксимовић новинарима одговарајући на питање да ли очекује да ће избори на Косову и Метохији успорити дијалог и формирање Заједнице србских општина.

Она је додала да због те чињенице, везано за Еулекс, очекује оснаживање дијалога.

- Очекујем да ће као што је Влада Србије препознала и Приштина препознати значај дијалога и његовог продубљивања како бисмо решели сва нерешена питања на конструктиван начин - објаснила је Јоксимовић.

Зато не верујем да избори на Косову могу на било који начин да угрозе динамику и квалитет дијалога, закључила је Јоксимовић.