Путин: Ако се Европа одрекне нашег гаса - ништа страшно

08-06-2016 09:13:44 | | / vostok.rs |


Уколико се Европа одрекне нашег гаса, тражићемо друга тржишта – саопштио је Владимир Путин.

После сусрета у Москви са Бењамином Нетањахуом, руски лдер је рекао: „Ако се то и договди – ништа страшно. Тражићемо друга тржишта. Уосталом, наш гас могу купити и Израелци и продавати га, на пример, у Пољској”

Испоруке руског гаса у Европу током прошле године су порасле 8 одсто. Ове године ће Гаспром европском тржишту, по свему судећи, продати милијарду кубних метара више него пре две и по године. Наредне године ће испоруке ЕУ и Турској порасти за нове 3-3,5 милијарде.



Гаспром је од 2010. до 2014-те свој удео на тржишту Европе повећао са 23 на 30 одсто.

Руски гасни гигант гради два гасовода према Кини: Снага Сибира-1 и Снага Сибира-2. А сасвим је могуће да ће ускоро почети и градња гасовода према Кини Снага Сибира-3.

Чак и само са прва два – зависност Гаспрома од продаје на европском тржишту биће знатно смањена.

У овом контексту је веома значајно што је Путин изјавио да Москва није заувек и неопозиво одустала ни од Јужног тока ни од гасовода Турски ток.

„Што се тиче експортних маршрута дном Црног мора – ту постоје познате тешкоће политичког карактера са Турском. Али, ми нисмо дефинитивно одустали ни од једног од ова два пројекта. Нама је само потребна јасна позиција Европске комисије”.

Путин је и ово рекао после сусрета са израелским премијером.

Руски лидер је у децембру 2014- те објавио да се прекида реализација Јужног тока због инсистирања из Брисела потреби његовог усклађивања та тзв. Трећим енергетским пакетом ЕУ.

Факти