Асадове снаге спречиле продор побуњеника у центар Алепа

09-05-2014 01:14:57 | | Факти/ mojenovosti.com |

СИРИЈСКА армија осујетила је покушај побуњеника да се пробију у историјски центар Алепа, највећег града у земљи.

Покушају продора претходило је дизање у ваздух хотела „Карлтон“ и неколико других зграда у том делу Алепа, у близини чувене средњевековне тврђаве.

Побуњеници, међу којима главну реч води Ал Каидина сиријска филијала Џебхат ан-Нусра, продрли су у историјски део Апела кроз подземне тунеле. За дизање у ваздух одабраних зграда искористили су неколико тона експлозива, а потом су кренули у пробој.

Прво су покушали да заузму кварт Ес-Сувејка и Аз-Захрауи, главну градску пијацу која је истовремено и базар.

Истовремено су кренули у напад и на другим фронтвима у Алепу и око њега. Пуцало се дуж линије фронта Ел-Брејџ-ШејхНаџар (северно од града) и у квартовима Лирамун и Захра, где се налази командни центар Асадових снага.

Намера нападача је била да продру у западне четврти Алепа које контролише сиријска армија. Пре свега у Ел-Амирију и Рамос.

Међутим, нигде нису прошли. Од „Карлтона“ није ништа остало, а побуњеници су се нашли окружени у центру града.

Борбе и даље трају.

Могуће је да је све што се данас догодило био покушај побуњеника да избегну потпуно опкољавање и уништење. Јер, Асадове снаге су претходних дана извеле неколико мањих успешних операција које су им омогућиле да заузму висове изнад Ел-Брејха и индустријске зоне Шејх-Наџар и да тако исламисте који држе исток Алепа - први пут за две године - отсеку од позадинске подршке и линија снабдевања.