У Гацку отворена изложба архивских докумената "Кнез Павле Карађорђевић"

09-05-2014 08:16:18 | | Моја Херцеговина/ mojenovosti.com |

Синоћ је у Дому културе у Гацку свечано отворена изложба архивских докумената „Кнез Павле Карађорђевић, краљев намесник, 1934 – 1941.“ Изложбу је отворила Кнегиња Јелисавета Карађорђевић која је са пуно емоција доживела тренутак када је, након дуге борбе, истина о њеном оцу допрла до српске јавности.

„Ви знате да је мој отац овде био третиран као издајник. Надам се да ће, у светлу нових доказа и аутентичних докумената, наша историја доживети промене. Живети у заблуди значи изгубити самопоуздање, а то може бити погубно за један народ“, истакла је кнегиња.

Велика заслуга што је након Бањалучке и публике у Источном Сарајеву, и гатачка јавност добила прилику да погледа поставку, свакако припада Миладину Милошевићу, рођеном гачанину, директору Архива Југославије из Београда, који је рекао да кнез Павле не само у јавности, него и у науци није представљен објективно:

„Период који ова изложба настоји да покаже је управо време када је био на челу државе, време наглог успона нацизма и фашизма у свету. Намесник, кнез Павле, је стављен у велику и људску и политичку дилему. Влада је донела одлуку да се приступи тројном пакту. Одлуку је подржао и кнез. Потписано је приступање уз четири ноте које до сада нису биле познате јавности, а које бацају потпуно ново светло на ту одлуку. Као ниједна земља, Југославија је тада добила гаранције да Немачка неће превозити своје трупе преко њене територије, да неће тражити да југословенска војска учествује на страни сила осовине, гарантовала је суверенитет и територијални интегритет. Споразумом је предвиђено и да се Југославији након рата обезбеди излаз на море припајањем луке Солун. Но, два дана након потписивања, 27. марта, дошло је до пуча, а сви знамо како су се ствари даље одвијале.“

Директор Архива је истакао да је ова изложба имала своју премијеру у другој половини 2007. године, а од тада је могла да је види публика у 15-так градова Србије и РС и додао да је ово прилика да се заинтересују млађи историчари истраживачи да се позабаве кнезом Павлом као личношћу, али и његовом управом Југославијом током нешто мање од седам година.

Начелник општине Милан Радмиловић изразио је задовољство што је у прилици да по други пут у Гацку угости представника краљевске породице Карађорђевић и духовито приметио да у Гацку нема толико љубитеља историје колико има љубитеља Карађорђевића и пожелео кнегињи угодан боравак у овом херцеговачком граду, која је била посебно ганута када јој је начелник, у знак сећања на посету Гацку, уручио народну ношњу.

Велики број грађана је дошао да поздрави представницу краљевске породице, а културном догађају у кино Сали је присуствовало око две стотине Гачана.

Изложба ће бити отворена у наредних 10 дана, од 8 до 15 и од 19 до 21:30 часова.